Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 150076)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Leboš Pavunc, Andreja ; Turk, Josip ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beganović, Jasna ; Mahnet, Stjepan ; Kirin, Slavko ; Šušković, Jagoda Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline // Mljekarstvo, 59 (2009), 11-19

Podaci o odgovornosti

Leboš Pavunc, Andreja ; Turk, Josip ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beganović, Jasna ; Mahnet, Stjepan ; Kirin, Slavko ; Šušković, Jagoda

hrvatski

Proizvodnja fermentiranih probiotičkih napitaka od permeata mlijeka obogaćenih retentatom sirutke i identifikacija prisutnih bakterija mliječne kiseline

U ovom radu istražena je mogućnost primjene bakterijskih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 za proizvodnju probiotičkih napitaka od permeata mlijeka, obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke. U prethodnim istraživanjima, u sklopu probiotičkog koncepta, definirana su probiotička svojstva navedenih sojeva bakterija mliječne kiseline. Nakon kontrolirane fermentacije permeata mlijeka obogaćenih sa 10 % (v/v) retentata sirutke, probiotički sojevi su proizveli cca 7, 4 g/L mliječne kiseline, pH-vrijednost iznosila je oko 4, 7, a broj živih stanica je bio cca 108 CFU/mL. Broj živih stanica primijenjenih probiotičkih sojeva, identificiranih RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) metodom, održao se na cca 107 CFU/mL tijekom 28 dana čuvanja pri temperaturi od 4 °C. Nadalje, provedena je i spontana fermentacija permeata mlijeka, obogaćenog sa 10 % (v/v) retentata sirutke, tijekom koje su izolirane bakterije mliječne kiseline prisutne u ovim supstratima. Svi bakterijski izolati su brzo zakiselili hranjivu podlogu i pokazali antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, što su važna svojstva starter kultura za fermentaciju mliječnih proizvoda. Rezultati biokemijskih API testova pokazali su da je riječ o dvije različite vrste bakterija mliječne kiseline koje su identificirane kao Lactococcus lactis subsp. lactis i Lactobacillus helveticus.

permeat mlijeka; retentat sirutke; probiotičke starter kulture; RAPD; antibakterijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Production of fermented probiotic beverages from milk permeate enriched with whey retentate and identification of present lactic acid bacteria

nije evidentirano

milk permeate; whey retentate; probiotic starter culture; RAPD; antibacterial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

2009.

11-19

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Biotehnologija

Indeksiranost