Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke (CROSBI ID 352997)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Paro-Vidolin, Marina
Božanić, Rajka
hrvatski
Utjecaj laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 tijekom čuvanja fermentirane sirutke
Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj dodataka laktuloze na preživljavanje probiotičkih bakterija (Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12)u rekonstituiranoj slatkoj sirutki. Fermentacija je provedena pri temperaturi 37 C, sa dodatkom (0, 5% i 1%) i bez dodatka laktuloze. Nakon pH oko 4, 6 fermentacija je zaustavljena hlađenjem na temperaturu hladnjaka (4-6 C), a uzorci su čuvani tijekom 28 dana. Tijekom čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija 1., 7., 14., 21. i 28. dan. Dodatak laktuloze nije utjecao na preživljavanje probiotičkih bakterija tijekom čuvanja fermentirane sirutke. Smanjenje broja živih bakterijskih stanica soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki tijekom čuvanja bilo je veće (razlika Log CFU/mL=2, 6) u odnosu na Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 (razlika Log CFU/mL=1, 28), bez obzira na dodatak laktuloze.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentacija; Lactobacillus acidophilus La-5; laktuloza; sirutka
nije evidentirano
engleski
Influence of lactulose on the survival of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12 during the whey storage
nije evidentirano
Bifidobacterium animalis subsp. lactis Bb-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactulose; whey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
10.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb