Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka (CROSBI ID 353001)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kutija, Martina Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Kutija, Martina

Božanić, Rajka

hrvatski

Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka

U ovom radu optimirana je enzimska hidroliza laktoze u mlijeku pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Klyveromyces marxianus var. lactis, a u svrhu proizvodnje i određivanja senzorskih svojstava te prihvatljivosti jogurta od hidroliziranog mlijeka. Enzimska hidroliza provedena je pri različitim temperaturama, a rezultati su pokazali da se, tehnološki najisplativijim, postupkom predhidrolize pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta na niskim temperaturama postiže 95%-tna hidroliza laktoze. Utvrđeno je da ne postoje značajne razlike u ocjenama prihvatljivosti između istraživanih uzoraka jogurta od nehidroliziranog i hidroliziranog mlijeka, te da su obje vrste jogurta pokazale jako veliku poželjnost (99-100%).

hidroliza laktoze; β -D-galaktozidaza; tekući jogurt; senzorska svojstva; prihvatljivost

nije evidentirano

engleski

Optimization of enzymatic milk hydrolysis and acceptability of yogurt from hydrolysed milk

nije evidentirano

lactose hydrolysis; β -D-galactosidase; stirred yogurt; sensoric properties; acceptability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

07.11.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija