Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka (CROSBI ID 353001)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kutija, Martina
Božanić, Rajka
hrvatski
Optimiranje hidrolize mlijeka te prihvatljivost jogurta iz hidroliziranog mlijeka
U ovom radu optimirana je enzimska hidroliza laktoze u mlijeku pomoću enzimskog preparata β -D-galaktozidaze dobivenog iz mliječnog kvasca Klyveromyces marxianus var. lactis, a u svrhu proizvodnje i određivanja senzorskih svojstava te prihvatljivosti jogurta od hidroliziranog mlijeka. Enzimska hidroliza provedena je pri različitim temperaturama, a rezultati su pokazali da se, tehnološki najisplativijim, postupkom predhidrolize pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta na niskim temperaturama postiže 95%-tna hidroliza laktoze. Utvrđeno je da ne postoje značajne razlike u ocjenama prihvatljivosti između istraživanih uzoraka jogurta od nehidroliziranog i hidroliziranog mlijeka, te da su obje vrste jogurta pokazale jako veliku poželjnost (99-100%).
hidroliza laktoze; β -D-galaktozidaza; tekući jogurt; senzorska svojstva; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
Optimization of enzymatic milk hydrolysis and acceptability of yogurt from hydrolysed milk
nije evidentirano
lactose hydrolysis; β -D-galactosidase; stirred yogurt; sensoric properties; acceptability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
07.11.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb