Utjecaj djelovanja ultrazvuka na kakvoću sirutke (CROSBI ID 353005)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Korda, Goran
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena
hrvatski
Utjecaj djelovanja ultrazvuka na kakvoću sirutke
Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke proučavao se preko mjerenja ukupnog broja mikroorganizama i broja kvasaca i plijesni te senzorskim ispitivanjem sirutke tretirane ultrazvukom. Provedena su tri tretmana nativne sirutke ultrazvukom frekvencije 24 kHz. Kod prvog tretmana koristila se sonda promjera 10 mm i ultrazvuk jakosti 100 W, 75 W, 50 W, u razdoblju od 2, 5 ; 5 ; 0 ; 7, 5 i 10min za svaku snagu. Tijekom drugog tretmana koristila se sonda promjera 7 mm, ultrazvuk snage 400 W, 300 W i 200 W, kroz 2, 5 ; 5, 0 ; 7, 5 i 10 min. Također tijekom drugog tretmana koristila se sonda promjera 40mm, ultrazvuk snage 400 W, 300 W i 200 W, kroz 7, 5 i 10 min. Tijekom trećeg tretmana koristila se sonda promjera 10 mm i ultrazvuk snage 400 W i 100 W tijekom 10, 15 i 20 min. Paralelno s tretiranjem ultrazvukom tijekom sva tri tretmana uzorci su bili podvrgnuti i pasterizaciji, niskoj i dugotrajnoj (65 C/30 min) te visokoj i kratkotrajnoj (72 C/15 s). Rezultati su pokazali da jedino djelovanje ultrazvuka snage 400 i 300 W ultrazvučne sonde promjera 7 mm kroz 2, 5 ; 5, 0 ; 7, 5 i 10 min zadovoljavajuće djeluje na smanjenje broja bakterija, kvasaca i plijesni. Utjecaj ultrazvuka svih korištenih snaga ultrazvučnih sondi u zadanom vremenu ne izaziva velike negativne učinke na senzorska svojstva sirutke (izgled, miris, boja, okus).
Ultrazvuk ; sirutka ; mikroorganizmi ; kakvoća
nije evidentirano
engleski
Effects of ultrasound on whey quality
nije evidentirano
Ultrasound ; whey ; microorganisms ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
06.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb