Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka (CROSBI ID 548012)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kutija, Martina ; Tonković, Katarina ; Božanić, Rajka ; Gregurek, Ljerka Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka // Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa / Milanović, Spasenija (ur.). Novi Sad: Verzal, 2008. str. 32-33

Podaci o odgovornosti

Kutija, Martina ; Tonković, Katarina ; Božanić, Rajka ; Gregurek, Ljerka

hrvatski

Optimiranje procesa delaktozacije mlijeka i proizvodnja jogurta iz hidroliziranog mlijeka

Cilj ovog rada bio je optimirati proces hidrolize mlijeka pomoću enzima laktaze Maxilact L2000, zatim iz hidroliziranog mlijeka proizvesti jogurta te odrediti njegovu prihvatljivosti i poželjnosti među odabranom skupinom potrošača. Mlijeko je hidrolizirano na tri različita načina: predhidrolizom pasteriziranog mlijeka za proizvodnju jogurta pri temperaturi +6 º C tijekom 20h, odnosno pri temperaturi +37 º C tijekom 2h ; i simultanom hidrolizom i fermentacijom mlijeka za proizvodnju jogurta. Najveći stupanj hidrolize laktoze (97, 42%) postignut je postupkom predhidrolize mlijeka pri temperaturi +37 º C. Pri temperaturi +6 º C hirolizirano je 91, 80% laktoze, a najniži stupanj hidrolize (74, 26%) postignut je postupkom simultane hidrolize i acidifikacije mlijeka. S obzirom na složenost procesa obrade i hidrolize mlijeka, u daljnjim pokusima mlijeko za proizvodnju jogurta hidrolizirano je postupkom predhidrolize mlijeka pri niskim temperaturama (+6 º C). Ova je metoda odabrana iz praktičnih razloga uvjeta laboratorijskih pokusa, ali i uobičajene industrijske prakse: u velikom broju mljekara mlijeko se po zaprimanju pasterizira i hladi te prebacuje u tankove gdje čeka daljnju preradu. Iz hidroliziranog mlijeka proizveden je jogurt. Proizvedenim uzorcima jogurta određena je prihvatljivost i ocijenjena su im senzorska svojstva. Senzorske procjene za oba uzorka jogurta dale su gotovo jednake ocjene za sve parametre senzorske procjene osim za svojstvo okusa, gdje je jogurt iz hidroliziranog mlijeka ocijenjen je nešto nižom ocjenom (8, 4 od maksimalno 10, 0 bodova) u odnosu na kontrolni uzorak. Utvrđivanje prihvatljivosti uzoraka proizvedenih jogurta provedeno je testiranjem skupina od po 50 potrošača životne dobi od 30-40 godina starosti, koristeći verbalnu hedonističku skalu po Periamu s devet mogućih odgovora. Kontrolni uzorci jogurta i uzorci jogurta proizvedeni iz delaktoziranog mlijeka pokazali su iznimno visoku prihvatljivost (100% odnosno 97, 92% prihvatljivost).

hidroliza mlijeka; jogurt; senzorska procjena; prihvatljivost

nije evidentirano

engleski

Optimization of milk delactosation process and production of yoghurt from hydrolyzed milk

nije evidentirano

milk hydrolysis; yoghurt; sensory evaluation; acceptability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

32-33.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prehrambena industrija. Mleko i mlečni proizvodi. Časopis saveza hemičara i tehnologa

Milanović, Spasenija

Novi Sad: Verzal

Podaci o skupu

XXIII Savetovanje: Savremeni pravci razvoja u tehnologiji mleka

poster

23.10.2008-24.10.2008

Novi Sad, Srbija

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija