Napici na bazi sojinog mlijeka (CROSBI ID 353022)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stančić, Angela
Božanić, Rajka
hrvatski
Napici na bazi sojinog mlijeka
Ovaj rad sadrži pregled sastojaka sojinog mlijeka. Soja i proizvodi od soje poznati su po njihovom povoljnom utjecaju na ljudsko zdravlje, a to isto vrijedi i za sojino mlijeko. Postoje mnogi proizvodi od soje te napitci na bazi sojinog mlijeka što uključuje obično sojino mlijeko, sojino mlijeko slično kravljem te ostale napitke od soje. Fermentirani napitci pokazuju veći povoljan zdravstveni učinak, jer se fermentacijom njihovo antioksidacijsko djelovanje povećava, te su lakše probavljivi od nefermentiranih napitaka. Sojino mlijeko može biti vrlo dobra zamjena za obično kravlje mlijeko jer ne sadrži kolesterol, a sadrži sve esencijalne aminokiseline u povoljnom omjeru. Sojino mlijeko ne sadrži laktozu, što je velika prednost pred kravljim mlijekom jer ga mogu konzumirati i ljudi koji su laktoza netolerantni ili su alergični na neke od proteina kravljeg mlijeka.
soja; sojino mlijeko; fermentirani napitci; napitci od sojinog mlijeka
nije evidentirano
engleski
Beverages on base of soymilk
nije evidentirano
soy; soymilk; fermented beverages; beverages made of soymilk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
16.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb