Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki (CROSBI ID 353026)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bortek, Ivana
Matijević, Bojan
hrvatski
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u sirutki
Ovim radom je istražen utjecaj koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena kod sirutke bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS-a, a provedena je pri 37 C. Vrijeme fermentacije sirutke obogaćene sa 3% KPS-a bilo je kraće u odnosu na vrijeme fermentacije sirutke bez i sa dodatkom 1, 5% KPS-a. Titracijska kiselost sirutke obogaćene sa KPS-om bila je veća na početku i na kraju fermentacije te tijekom čuvanja u odnosu na sirutku bez dodatka KPS-a (8, 9 i 9 log CFU/mL).Tijekom 28 dana čuvanja u svim je uzorcima fermentirane sirutke broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 bio podjednako stabilan i nije padao ispod 8 log CFU/mL. Dodatak KPS-a je utjecao na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki, ali nije bitno utjecao na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.
koncentrat proteina sirutke; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje
nije evidentirano
engleski
The influence of whey protein concentrate on growth and survival of probiotic strain Lactobacillus acidophilus La-5 in whey
nije evidentirano
whey protein concentrate; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; whey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
04.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac