Kvantitativna analiza fenolnih spojeva u vrstama Lavandula angustifolia Mill. i Lavandula hybrida Rev. (CROSBI ID 353315)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Švorinić, Silvija
Vladimir-Knežević, Sanda
hrvatski
Kvantitativna analiza fenolnih spojeva u vrstama Lavandula angustifolia Mill. i Lavandula hybrida Rev.
Provedena je usporedna kvantitativna analiza fenolnih spojeva u etanolnim ekstraktima biljnih vrsta Lavandula angustifolia Mill. (lavanda) i Lavandula hybrida Rev. (lavandin) uzgojenih u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Primjenom različitih spektrofotometrijskih metoda u ekstraktima pojedinih biljnih organa ispitivanih vrsta određeni su udjeli ukupnih polifenola (2, 92-9, 35%), trjeslovina (0, 41-5, 55%), proantocijanidina (0, 28-1, 32%), flavonoida (0, 09-0, 30%) i fenolnih kiselina (1, 62-6, 20%). Rezultati istraživanja pokazali su da je lavanda bogatija sadržajem navedenih tvari, ali i da se lavandin također može smatrati značajnim izvorom polifenola.
Lavandula angustifolia; Lavandula hybrida; fenolni spojevi; trjeslovine; proantocijanidini; flavonoidi; fenolne kiseline
nije evidentirano
engleski
Quantitative analyses of phenolic compounds of Lavandula angustifolia Mill. and Lavandula hybrida Rev.
nije evidentirano
Lavandula angustifolia; Lavandula hybrida; phenolic compounds; tannins; proantocyanidis; flavonoids; phenolic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
11.11.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb