Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi (CROSBI ID 353330)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vučković, Dijana Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi / Kisić, Ivica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Vučković, Dijana

Kisić, Ivica

hrvatski

Obrada tla u ekološkoj poljoprivredi

Obrada tla u ratarskoj proizvodnji dominira kao najveći potrošač energije.Primjenom reduciranih sustava obrade tla može se uštedjeti mnogo energije i ljudskog rada, no unatoč tim spoznajama danas se još uvijek oko 85 % ratarskih površina u središnjoj Europi obrađuje konvencionalnim sustavom. Dugogodišnja konvencionalna obrada pokazala je značajne ekološke i ekonomske nedostatke. Supstitucija konvencionalnog sustava obrade tla različitim varijantama konzervacijske obrade danas je u SAD dosegla primjenu na gotovo 40% ratarskih površina, a ovaj proces posljednjih godina dobiva na značaju i u Europi. S ekološkog stajališta to su povećanje zbijenosti tla izazvano prekomjernim gaženjem oranice strojevima, sustavno smanjenje sadržaja organske tvari u tlu kao posljedica intenzivnog i učestalog djelovanja strojeva i oruđa na tlo, veća podložnost eroziji te značajna emisija CO2 kao posljedica izgaranja velikih količina goriva. Cilj rada je usporediti različite sustave obrade tla (konvencionalni, konzervirajući i nulta obrada) s ekološkog i ekonomskog aspekta, u tome istražiti i utjecaj sustava obrade na osnovna fizikalna svojstva tla, smanjenje utroška energije, zagađenja okoliša i troškova u proizvodnji. Smanjenjem utroška energije, odnosno goriva, izravno se smanjuje količina ispušnih plinova, naročito emisija CO2, što doprinosi očuvanju okoliša. Smanjenjem intenziteta i učestalosti obrade te unošenjem žetvenih rezidua u tlo smanjuje se gubitak humusa i zbijanje tla gaženjem, a pospješuje aktivnost mikroorganizama u tlu, što na kraju rezultira boljim očuvanjem tla kao najvažnijeg resursa u proizvodnji hrane. Rezultati bi mogli izravno utjecati na smanjenje troškova proizvodnje, a time i nižu cijenu konačnog proizvoda te konkurentnost domaćih proizvođača na domaćem i inozemnom tržištu.

ekološka poljoprivreda; obrada tla

nije evidentirano

engleski

Soil tillage in organic agriculture

nije evidentirano

organic agriculture; soil tillage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

02.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)