Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio (CROSBI ID 151014)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Oršolić, Nada Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio // Hrvatska pčela, 7-8 (2008), 522-523

Podaci o odgovornosti

Oršolić, Nada

hrvatski

Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio

Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) pčela, koju pčele koriste za hranjenje matice i ličinki. Postoje tri tipa mliječi: radilička mliječ, matična mliječ i trutovska mliječ. Mliječ je bijele boje, kiselog pH (4, 5-5, 0), i specifična okusa. Smatra se da je diferencijacija jajašca u maticu ili radilicu posljedica različitog načina hranjenja ličinki s mliječi (Johansson 1955). U matičnoj mliječi ima 10 puta više pantotenske kiseline, biopterina i neobiopterina usporedno s radiličkom i trutovskom mliječi. Za vrijeme razvoja ličinki radilica i trutova mijenja se odnos glukoza/fruktoza od 0, 1 do 0, 7, dok u matičnoj mliječi ostaje isti tijekom cijelog vremena i iznosi 1, 2-2, 5. Matična mliječ (MM) je najviše cijenjen proizvod pčela. Postoje mnoge tvrdnje o dobrobiti matične mliječi za ljudsku zajednicu uključujući kvalitetniji život, liječenje lakših bolesti, odstranjivanje bora s lica itd. Mnoge od ovih tvrdnji trebalo bi klinički istražiti i znanstveno dokazati. Kemijski sastav matične mliječi je: voda 60-70% ; proteini 10-18% (albumini,  ,   globulini, glikoproteini, lipoproteini, 23 aminokiseline) ; šećeri 9-15% (glukoza, fruktoza, neznatne količine riboze, maltoze, izomaltoze, gentiobloze, turanoze, trehaloze, neotrehaloze) ; lipidi 1, 5-7% (fenoli, steroli i gliceroli, vosak, neutralne masti, fosfolipidi, slobodne organske kiseline) ; anorganske tvari 0, 7-1, 5% (K, Na, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Si, Cr, Ni, Ag, Co, Al, As, Hg, Bi, Au, S, P) ; vitamini (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, pantotenska kiselina, biotin, folna kiselina, inozitol, vitamin E, D, A, K, C, 336-351  g/g). U mliječi se nalaze još neki enzimi (amilaza, invertaza, katalaza, kisela fosfataza i dr.), neuroprijenosnici (acetilkolin i kolin) i spolni hormoni (estradiol, testosteron, progesteron). Farmakološki učinci matične mliječi pripisuju se 10-hidroksi-2-decenskoj kiselini, 10- hidroksidecenskoj kiselini, rojalizinu, apisinu i nekim antimikrobnim proteinima. Danas se matična mliječ intezivno istražuje, posebice u Japanu te mnoge pretpostavke njene učinkovitosti su našle i znanstvenu potvrdu. Osim što se rabi kao kozmetički i prehrambeno-dijetni dodatak vjeruje se da na zdravlje ljudi ima sličan učinak kao med ; spriječava starenje, ima hipoglikemički učinak i protutumorski. Ipak još uvijek nema dostatno podataka o učinkovitosti matične mliječi i poboljšanju zdravlja ljudi. Biološki učinak matične mliječi je istraživan uglavnom na životinjskim pokusnim modelima. Obzirom na kompleksnost matične mliječi danas se radi pročišćavanje i proučavanju biološke učinkovitosti pojedinih bioaktivnih molekula. Proteini matične mliječi čine oko polovine suhe tvari i uglavnom su topivi u vodi.

Matična mliječ; Antialergijski učinak; Estrogenski učinak; Antibakterijski učinak; Krvni tlak

nije evidentirano

engleski

Royal jelly ; scientific confirmation of its effectiveness

nije evidentirano

Royal jelly; Antialergic effect; Estrogenic effect; Antibacterial effect; Blood pressure

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7-8

2008.

522-523

objavljeno

1330-3635

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Veterinarska medicina, Biologija