Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca (CROSBI ID 353405)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dobrijević, Zorana
Čačić Kenjerić, Daniela
Banjari, Ines
hrvatski
Izvori željeza u prehrani vegetarijanaca
Deficit željeza veliki je medicinski problem diljem svijeta. Svrha ovog rada je prepoznati uzroke i posljedice deficita te uspješne metode njegova smanjenja. Rizične skupine za pojavu deficita su djeca, adolescenti, žene, trudnice te vegetarijanci. Vegetarijanskom prehranom u organizam se unosi samo nehemsko željezo, čija se slaba apsorpcija može poboljšati ili inhibirati tvarima prisutnim u hrani. Kao poboljšivači navode se vitamin C i alkohol, dok su inhibitori fitati, oksalati, polifenoli, prehrambena vlakna i kalcij, koje se u biljnim namirnicama nalaze u značajnim količinama. Iz navedenih razloga, moguće je shvatiti zašto se vegetarijanci smatraju rizičnom skupinom, iako unose dovoljne količine željeza. Ovisno o težini deficita, slijedeće metode se koriste u svrhu njegova smanjenja: promjena prehrane, obogaćivanje namirnica i uporaba dodataka prehrani. Promjena prehrane i primjena obogaćenih namirnica dugoročno je rješenje za lakše, dok se uporaba dodataka prehrani pokazala najuspješnijom u liječenju težih slučajeva deficita. Dodaci prehrani se preporučuju uzimati s oprezom i uz nadzor liječnika, jer može doći do akutnog ili kroničnog prevelikog unosa.
unos željeza; vegetarijanci; deficit; obogaćivanje namirnica; dodaci prehrani
nije evidentirano
engleski
Dietary iron sources in vegetarians
Iron deficiency is a great medical problem all over the world. Purpose of this paper is to recognize causes and consequences of deficiency and successful methods for decreasing it. In greatest risk of iron deficiency are children, adolescents, women, pregnant women and vegetarians. Vegetarian nutrition provides only non-heme iron, which low absorption can be increased by substances in food, like vitamin C and alcohol, or decreased by phytates, oxalates, polyphenols, dietary fibers and calcium. The latter are found in vegetables in significant amounts. That is why vegetarians are considered a high risk group, although they have proper intake of iron. Depending on a deficiency level, these methods are used to lower it: dietary strategies, food fortification and supplementation. Dietary strategies and fortification are long term solutions for low iron deficiency, while supplementation is used for heavier cases of iron deficiency. Supplements are recommended with caution and under doctor's supervision, because of possible acute or chronic overdose.
iron intake; vegetarians; deficiency; fortification; supplemens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
28.11.2008.
obranjeno
109:121688
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek