Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe (CROSBI ID 353484)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vibovec, Kristijan Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe / Šantek, Božidar (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Vibovec, Kristijan

Šantek, Božidar

hrvatski

Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe

U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na soku šećerne repe. Korekcija sastava soka šećerne repe bila je nužna da bi se povećala efikasnost procesa proizvodnje etanola, a provedena je dodatkom anorganskih soli (NH^4)^2HPO^4 i NH^4H^2PO^4. Amonij-dihidrogenfosfat (NH^4H^2PO^4) se pokazao kao adekvatniji izvor fosfora i dušika za proizvodnju etanola. Za vođenje procesa proizvodnje etanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Međusobnom usporedbom različitih tehnika vođenja procesa proizvodnje etanola na osnovu pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazalo se da je šaržni proces s pritokom supstrata najpovoljniji za proizvodnju etanola.

etanol; Saccharomyces cerevisiae; sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa

nije evidentirano

engleski

Different cultivation techniques for ethanol production from sugar beet juice

nije evidentirano

ethanol; Saccharomyces cerevisiae; sugar beet juice; different cultivation techniques

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

08.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija