Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe (CROSBI ID 353484)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vibovec, Kristijan
Šantek, Božidar
hrvatski
Različite tehnike proizvodnje etanola iz soka šećerne repe
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae na soku šećerne repe. Korekcija sastava soka šećerne repe bila je nužna da bi se povećala efikasnost procesa proizvodnje etanola, a provedena je dodatkom anorganskih soli (NH^4)^2HPO^4 i NH^4H^2PO^4. Amonij-dihidrogenfosfat (NH^4H^2PO^4) se pokazao kao adekvatniji izvor fosfora i dušika za proizvodnju etanola. Za vođenje procesa proizvodnje etanola primjenjene su ove tehnike: šaržni proces, šaržni proces s pritokom supstrata i polukontinuirani proces. Međusobnom usporedbom različitih tehnika vođenja procesa proizvodnje etanola na osnovu pokazatelja uspješnosti bioprocesa pokazalo se da je šaržni proces s pritokom supstrata najpovoljniji za proizvodnju etanola.
etanol; Saccharomyces cerevisiae; sok šećerne repe; različite tehnike vođenja bioprocesa
nije evidentirano
engleski
Different cultivation techniques for ethanol production from sugar beet juice
nije evidentirano
ethanol; Saccharomyces cerevisiae; sugar beet juice; different cultivation techniques
nije evidentirano
Podaci o izdanju
82
08.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb