Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba (CROSBI ID 353489)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Petra Cerovec
dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof.
hrvatski
Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (100 i 300 W/cm2), frekvencije 24 kHz, na reološka, teksturalna te fizikalna svojstva kukuruznog škroba (mutnoća, kapacitet bubrenja i indeks topljivost). Ispitivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da sve suspenzije pokazuju nenewtonski karakter. Vidljive su znatno veće vrijednosti prividne viskoznosti nativnog škroba u odnosu na modificirane otopine kukuruznog škroba tretirane ultrazvukom. Ispitivanjem svojstva želatinizacije utvrđeno je da je obrada ultrazvukom utjecala na maksimalni viskozitet kod modelnih otopina kukuruznog škroba. Maksimalna viskoznost, mjerena Micro Visco-Amylo-Graph-om, najveća je bila nakon 30 minutnog tretiranja ultrazvukom snage 100 W/cm2. U radu je ispitivan i utjecaj djelovanja ultrazvuka na mutnoću suspenzija. Povečanjem snage ultrazvuka na suspenzije kukuruznog škroba povečavao se kapacitet bubrenja u odnosu na nativne suspenzije Čvrstoća kukuruznih škrobnih gelova rasla je nakon obrade gelova ultrazvukom, i to najviše kod onih tretiranih 300 W/cm2 15 minuta ultrazvukom visokog intenziteta.
ultrazvuk; kukuruzni škrob; funkcionalna svojstva; reološka svojstva; teksturalna svojstva
67/08
engleski
Influence of high-intensity ultrasound on functional properties of corn starch
nije evidentirano
ultrasound; corn starch; functional properties; rheological properties; textural properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
01.05.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb