Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba (CROSBI ID 353489)

Ocjenski rad | diplomski rad

Petra Cerovec Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba / dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof. (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Petra Cerovec

dr.sc. Zoran Herceg, izv.prof.

hrvatski

Utjecaj obrade ultrazvukom visokog intenzitetana fizikalna svojstva kukuruznog škroba

Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta (100 i 300 W/cm2), frekvencije 24 kHz, na reološka, teksturalna te fizikalna svojstva kukuruznog škroba (mutnoća, kapacitet bubrenja i indeks topljivost). Ispitivanjem reoloških svojstava utvrđeno je da sve suspenzije pokazuju nenewtonski karakter. Vidljive su znatno veće vrijednosti prividne viskoznosti nativnog škroba u odnosu na modificirane otopine kukuruznog škroba tretirane ultrazvukom. Ispitivanjem svojstva želatinizacije utvrđeno je da je obrada ultrazvukom utjecala na maksimalni viskozitet kod modelnih otopina kukuruznog škroba. Maksimalna viskoznost, mjerena Micro Visco-Amylo-Graph-om, najveća je bila nakon 30 minutnog tretiranja ultrazvukom snage 100 W/cm2. U radu je ispitivan i utjecaj djelovanja ultrazvuka na mutnoću suspenzija. Povečanjem snage ultrazvuka na suspenzije kukuruznog škroba povečavao se kapacitet bubrenja u odnosu na nativne suspenzije Čvrstoća kukuruznih škrobnih gelova rasla je nakon obrade gelova ultrazvukom, i to najviše kod onih tretiranih 300 W/cm2 15 minuta ultrazvukom visokog intenziteta.

ultrazvuk; kukuruzni škrob; funkcionalna svojstva; reološka svojstva; teksturalna svojstva

67/08

engleski

Influence of high-intensity ultrasound on functional properties of corn starch

nije evidentirano

ultrasound; corn starch; functional properties; rheological properties; textural properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

01.05.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija