Polifenoli vina (CROSBI ID 353571)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bosolt, Tina
Banović, Mara
hrvatski
Polifenoli vina
Cilj ovog rada bio je ispitati kako pojedini polifenoli utječu na kvalitetu vina i ljudsko zdravlje. Fenolni spojevi su vrlo važni sastojci vina i odgovorni su za njegovu boju, oštrinu, gorčinu i stupanj oksidacije. Dijelimo ih na dvije glavne skupine: neflavonoide (hidroksibenzojeve, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoidi (antocijani, proantocijani, flavonoli, flavan-3-oli, flavoni i izoflavonoidi). Većina neflavonoida u vinu su prisutni u koncentraciji ispod svog senzorskog praga, ali ipak pojedini neflavonoidi sudjeluju u tvorbi gorčine vina. Flavonoidi su pronađeni u kožici, sjemenci i pulpi grožđa. Polifenolni spojevi iz vina su antioksidansi i imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje kao što su: inhibicija LDL kolesterola, prevencija raka, bolesti srca i bubrega, sljepoće. Antioksidativna aktivnost polifenola ovisi o njihovoj kemijskoj strukturi.
Antioksidansi; HPLC; polifenoli; vino
nije evidentirano
engleski
Polyphenols in wine
nije evidentirano
Antioxidants; HPLC; polyphenols; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
18.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb