Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenoli vina (CROSBI ID 353571)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bosolt, Tina Polifenoli vina / Banović, Mara (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Bosolt, Tina

Banović, Mara

hrvatski

Polifenoli vina

Cilj ovog rada bio je ispitati kako pojedini polifenoli utječu na kvalitetu vina i ljudsko zdravlje. Fenolni spojevi su vrlo važni sastojci vina i odgovorni su za njegovu boju, oštrinu, gorčinu i stupanj oksidacije. Dijelimo ih na dvije glavne skupine: neflavonoide (hidroksibenzojeve, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoidi (antocijani, proantocijani, flavonoli, flavan-3-oli, flavoni i izoflavonoidi). Većina neflavonoida u vinu su prisutni u koncentraciji ispod svog senzorskog praga, ali ipak pojedini neflavonoidi sudjeluju u tvorbi gorčine vina. Flavonoidi su pronađeni u kožici, sjemenci i pulpi grožđa. Polifenolni spojevi iz vina su antioksidansi i imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje kao što su: inhibicija LDL kolesterola, prevencija raka, bolesti srca i bubrega, sljepoće. Antioksidativna aktivnost polifenola ovisi o njihovoj kemijskoj strukturi.

Antioksidansi; HPLC; polifenoli; vino

nije evidentirano

engleski

Polyphenols in wine

nije evidentirano

Antioxidants; HPLC; polyphenols; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

18.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija