NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI (CROSBI ID 549577)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI
Kvaliteta svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je vanjskim karakteristikama (boja, oblik i veličina) te unitarnjim parametrima: količinom suhe tvari, šećera, ukupne kiselosti, pH, % NaCl i L-askorbinske kiseline. Istraživanje je provedeno u dvije godine na sortama: Antinea, Belle, E 27.31299, Hallay 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune i uzorkovanje je rađeno u tri roka berbe. Količina suhe tvari iznosila je od 4, 35-5, 49% ; šećera od 3, 0-4, 2% ; ukupna kiselost od 0, 16-0, 46% ; vrijeenosti pH od 4, 31-4, 83 ; % NaCl od 0, 07-0, 20 i L-askorbinske kiseline od 12, 47-23, 94 mg/100 grama svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu u prvoj godini opravdane su razlike u količini NaCl u prvom roku berbe, u drugoj godini nije bilo značajnih razlika.
rajčica; kemijski sastav; hidropon; sorte
nije evidentirano
engleski
NUTRITIONAL VALUE OF FIVE TOMATO CULTIVARS GROWN ON ROCKWOOL
Kvaliteta svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je vanjskim karakteristikama (boja, oblik i veličina) te unitarnjim parametrima: količinom suhe tvari, šećera, ukupne kiselosti, pH, % NaCl i L-askorbinske kiseline. Istraživanje je provedeno u dvije godine na sortama: Antinea, Belle, E 27.31299, Hallay 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune i uzorkovanje je rađeno u tri roka berbe. Količina suhe tvari iznosila je od 4, 35-5, 49% ; šećera od 3, 0-4, 2% ; ukupna kiselost od 0, 16-0, 46% ; vrijeenosti pH od 4, 31-4, 83 ; % NaCl od 0, 07-0, 20 i L-askorbinske kiseline od 12, 47-23, 94 mg/100 grama svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu u prvoj godini opravdane su razlike u količini NaCl u prvom roku berbe, u drugoj godini nije bilo značajnih razlika.
tomato; chemical composition; hydroponics system; cultivars
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
54-55.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08
Pliestić, Stjepan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-76-9
Podaci o skupu
20.Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08.
predavanje
18.11.2008-20.11.2008
Stubičke Toplice, Hrvatska