Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 353636)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baršić, Vanda Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Baršić, Vanda

Slavica, Anita

hrvatski

Utjecaj temperature uzgoja na proizvodnju mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

U ovom je radu istraživan utjecaj različitih temperatura uzgoja na rast amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T i proizvodnju mliječne kiseline. Uzgoj bakterijske kulture proveden je u modificiranoj MRS podlozi u koju je umjesto glukoze (20 g L-1) dodan topljivi škrob (10 g L-1). Odabrane su četiri različite temperature (30°C, 35°C, 45°C i 50°C) za uzgoj ove bakterije i proizvodnju mliječne kiseline u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom. L. amylovorus DSM 20531T istovremeno provodi hidrolizu škroba i fermentira nastale saharide do mliječne kiseline. U opisanim uvjetima ova bakterija može rasti i provoditi homolaktičnu fermentaciju pri temperaturama od 30°C, 35°C i 45°C, dok su pri 50°C rast i aktivnost ove bakterije zanemarivi. Maksimalna brzina potrošnje topljivog škroba (0.89 h-1) i maksimalna specifična brzina rasta L. amylovorus DSM 20531T (0.87 h-1) postignute su pri 45°C. Maksimalna brzina proizvodnje mliječne kiseline s pomoću ove amilolitičke bakterije postignuta je pri temperaturi od 45°C i iznosila je 2.01 h-1. Pri ovoj je temperaturi procijenjena i najveća produktivnost proizvodnje mliječne kiseline (PrP = 1.45 g L-1 h-1).

mliječna kiselina; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; Lactobacillus amylovorus; HPLC

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivation temperature on production of lactic acid by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

nije evidentirano

lactic acid; batch cultivation; temperature of cultivation; Lactobacillus amylovorus; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

18.12.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija