Kvaliteta svježih plodova šljiva ” Bistrica” , ” Elena” i ” Top” (CROSBI ID 353698)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Polančec, Rosana
Voća, Sandra
hrvatski
Kvaliteta svježih plodova šljiva ” Bistrica” , ” Elena” i ” Top”
Istraživanje je provedeno na sortama šljiva Elena i Top uzgojenim na eksperimentalnom poligonu ” Jazbina” , Agronomskog fakulteta u Zagrebu i sorti Bistrica koja je uzgojena na obiteljskom gospodarstvu u Zagrebu. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, topljiva suha tvar, ukupna kiselost, pH vrijednost, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost te omjer topljive suhe tvari i ukupne kiselosti). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, npr. sorta Bistrica imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 12, 01 mg/100g te količinu ukupnih fenola sa 346, 86 GAE/100g. Sorta Elena imala je najveću količinu topljive suhe tvari koja je iznosila 21, 03 °Brix-a, a sorta Top imala je najveću vrijednost ukupne kiselosti koja je iznosila 0, 69 g/kg. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.
sorte Bistrica; Elena i Top; kemijska analiza
nije evidentirano
engleski
Quality of fresh fruits plum ” Bistrica” , ” Elena” and ” Top”
nije evidentirano
species Bistrica; Elena and Top; chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
26.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb