Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi (CROSBI ID 463986)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.). Zagreb, 1997. str. 21-24-x

Podaci o odgovornosti

Pospišil, Jasna ; Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Povećanje trajnosti hlađenoga povrća pakiranjem u modificiranoj atmosferi

U radu su opisani osnovni principi konzerviranja povrća u modificiranoj atmosferi primjenom plastične ambalaže te razmotreni najvažniji čimbenici relevantni zs njezino uspostavljanje i održavanje. U vezi s time, prikazane su brzine disanja povrća u odabranim uvjetima atmosfere (sastav plinova i temperarura) i stupanj njegove pokvarljivosti, plastične folije za pakiranje i oblici pakovanja te postupci kojima se postiže modifikacija sastava atmosfere u pakovanju. Za ilustraciju te metode konzerviranja, izneseni su rezultati vlastitih istraživanja, i to na povećanju trajnosti svježeg špinata pakiranjem u vrećice od plastičnog materijala različite propusnosti za plinove (polietilen, polietilen s perforacijama, polipropilen i polietilentereftalat). Uspješnost metode praćena je tijekom 10 dana skladištenja pri temperaturi od 6 ^oC, određivanjem mase, aktivnosti peroksidaze i cjelokupne obojenosti špinata. Rezultati su pokazali da se sve četiri folije, bez obzira na značajnu razliku u propusnosti za plinove, mogu jednako uspješno upotrijebiti za očuvanje kakvoće svježega špinata ako se on čuva 5 dana pri temperaturi od 6^oC. Nakon 5 dana kakvoća signifikantno opada, posebice u polietilenskoj foliji s perforacijama (P=0.05).

trajnost; hlađeno povrće; pakiranje; modificirana atmosfera

nije evidentirano

engleski

Extension of shelf-life of chilled vegetables by packing in modified atmosphere

nije evidentirano

shelf-life; chilled vegetables; packing; modified atmosphere

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-24-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Stjepan Pliestić

Zagreb:

Podaci o skupu

XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

predavanje

17.01.1997-19.01.1997

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano