Izrada krivulje preživljenja kvasca Dekkera bruxellensis nakon zračenja ultraljubičastim svjetlom (CROSBI ID 353735)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brizić, Ilija
Svetec, Ivan-Krešimir
Štafa, Anamarija ; Bajić, Ana
hrvatski
Izrada krivulje preživljenja kvasca Dekkera bruxellensis nakon zračenja ultraljubičastim svjetlom
Najveći dio istraživanja koji se provode na kvascu Dekkera (Brettanomyces) bruxellensis usmjeren je na razvoj metoda za njegovu brzu detekciju jer je ovaj kvasac vrlo čest uzročnik kvarenja vina koji uzrokuje velike ekonomske štete u vinarskoj industriji. Meñ ; ; utim, budući da tolerira visoke koncentracije etanola, ovaj kvasac mogao bi u budućnosti naći primjenu u proizvodnji bioetanola. Unatoč velikoj važnosti, bilo kao jako nepoželjnog kontaminanta ili kao potencijalnog industrijskog mikroorganizma, kvasac D. bruxellensis slabo je genetički karakteriziran. U svrhu da se započne s detaljnijom genetičkom karakterizacijom, cilj ovog rada bio je utvrditi da li kvasac D. bruxellensis ima fotoreaktivacijski popravak DNA. Rezultati dobiveni u ovom radu ukazuju na zaključak da izlaganje stanica bijeloj svijetlosti ne povećava preživljenje stanica ozračenih ultraljubičastim svjetlom, odnosno da se pirimidinski dimeri u DNA u kvasca D. bruxellensis ne popravljaju mehanizmom enzimske fotoreaktivacije.
Dekkera/Brettanomyces bruxellensis; pirimidinski dimer; ultraljubičasto svjetlo; popravak
nije evidentirano
engleski
Survival of yeast Dekkera bruxellensis after UV-irradiation
nije evidentirano
Dekkera/Brettanomyces bruxellensis; pyrimidine dimmer; UV-irradiation; DNA repair;
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
01.06.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb