Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja (CROSBI ID 353815)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čuljat, Ana
Voća, Sandra
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja
Poznato je da trešnja obiluje različitim antioksidacijskim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih sorata. Provedeno je istraživanje na sortama Sweetheart, Octavia, Lapins, Creska, Van i Bing uzgojenim na području kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola (vitamina C, neflavonoida, ukupnih fenola, ukupnih antocijana), te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorata. Plodovi za analize ubrani su tijekom lipnja i srpnja 2007. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih sorata trešanja prema sadržaju antioksidansa. Sorta Lapins pokazala je najveći sadržaj vitamina C, fenola, neflavonoida i antocijana u odnosu na druge sorte obuhvaćene istraživanjem.
Prunus avium L.; sorte Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; fenoli; antocijani; vitamin C; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity of polyphenolics in sweet cherry fruits
nije evidentirano
Prunus avium L.; cultivars Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; phenols; anthocyans; vitamin C; non-flavonoids; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
08.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb