Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja (CROSBI ID 353815)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čuljat, Ana Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Čuljat, Ana

Voća, Sandra

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja

Poznato je da trešnja obiluje različitim antioksidacijskim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih sorata. Provedeno je istraživanje na sortama Sweetheart, Octavia, Lapins, Creska, Van i Bing uzgojenim na području kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola (vitamina C, neflavonoida, ukupnih fenola, ukupnih antocijana), te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorata. Plodovi za analize ubrani su tijekom lipnja i srpnja 2007. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih sorata trešanja prema sadržaju antioksidansa. Sorta Lapins pokazala je najveći sadržaj vitamina C, fenola, neflavonoida i antocijana u odnosu na druge sorte obuhvaćene istraživanjem.

Prunus avium L.; sorte Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; fenoli; antocijani; vitamin C; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of polyphenolics in sweet cherry fruits

nije evidentirano

Prunus avium L.; cultivars Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; phenols; anthocyans; vitamin C; non-flavonoids; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

08.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)