Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 354026)

Ocjenski rad | diplomski rad

Baković, Ivanka Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Baković, Ivanka

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda

U radu je praćen utjecaj udjela mliječne masti i dodatka obranog mlijeka u prahu u udjelima od 1, 2 i 3%, na stabilnost teksture kravljeg i kozjeg acidofilnog mlijeka. Stabilnost i kakvoća teksture gruša praćena je tijekom 10 dana čuvanja u hladnjaku. Ukupna kakvoća gruša utvrđena je preko: kompaktnosti teksture – pomoću koeficijenta permeabilnosti, čvrstoće teksture – pomoću koeficijenta konzistencije, te stabilnosti teksture – pomoću stupnja sinereze. Rezultati istraživanja pokazali su, da se dodatkom većeg udjela obranog mlijeka u prahu poboljšava tekstura svih uzoraka, te da uzorci s višim udjelima mliječne masti imaju bolju teksturu, u odnosu na uzorke s nižim udjelima mliječne masti. Acidofilno mlijeko proizvedeno od kozjeg mlijeka pokazalo je veću ukupnu kakvoću gruša, od acidofilnog mlijeka proizvedenog od kravljeg mlijeka.

kakvoća gruša; tekstura; snereza; acidofilno mlijeko; čuvanje

nije evidentirano

engleski

Observation of syneresis degree during storage of fermented milk produkts

nije evidentirano

curd quality; texture; syneresis; acidophilus milk; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

13.05.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija