Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 354026)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baković, Ivanka
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Praćenje stupnja sinereze tijekom čuvanja fermentiranih mliječnih proizvoda
U radu je praćen utjecaj udjela mliječne masti i dodatka obranog mlijeka u prahu u udjelima od 1, 2 i 3%, na stabilnost teksture kravljeg i kozjeg acidofilnog mlijeka. Stabilnost i kakvoća teksture gruša praćena je tijekom 10 dana čuvanja u hladnjaku. Ukupna kakvoća gruša utvrđena je preko: kompaktnosti teksture – pomoću koeficijenta permeabilnosti, čvrstoće teksture – pomoću koeficijenta konzistencije, te stabilnosti teksture – pomoću stupnja sinereze. Rezultati istraživanja pokazali su, da se dodatkom većeg udjela obranog mlijeka u prahu poboljšava tekstura svih uzoraka, te da uzorci s višim udjelima mliječne masti imaju bolju teksturu, u odnosu na uzorke s nižim udjelima mliječne masti. Acidofilno mlijeko proizvedeno od kozjeg mlijeka pokazalo je veću ukupnu kakvoću gruša, od acidofilnog mlijeka proizvedenog od kravljeg mlijeka.
kakvoća gruša; tekstura; snereza; acidofilno mlijeko; čuvanje
nije evidentirano
engleski
Observation of syneresis degree during storage of fermented milk produkts
nije evidentirano
curd quality; texture; syneresis; acidophilus milk; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
13.05.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek