Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije (CROSBI ID 152625)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Jelušić, Ivana ; Tolušić, Zdravko ; TOlušić, Marija
hrvatski
Preferencije potrošača suhomesnatih proizvoda na području Osječko-baranjske županije
Jedinstven okus suhomesnatih proizvoda, kvaliteta i posebna aroma koja ih obilježava samo su neka od svojstava koja privlače velik broj ljudi različite kupovne moći. Za potrebe istraživanja provedena je anketa na području Osječko– baranjske županije o preferencijama potrošača suhomesnatih proizvoda. Unatoč visokim cijenama suhomesnatih proizvoda, čak 95% od ukupnoga broja ispitanika konzumira suhomesnate proizvode. Najviše njih (50) odlučuje se isključivo na kupovinu tih proizvoda u specijaliziranim trgovinama, dok 35% njih proizvode sami i kupuju iste, a svega 15% konzumira proizvode samo iz kućne radinosti. Podaci govore kako velik broj ljudi konzumira sve suhomesnate proizvode isključivo kupnjom u različitim trgovinama (50%), gdje najviše pozornosti jednako pridaju cijeni i kvaliteti kupljenoga proizvoda (75%). Potrošačima je, također, vrlo bitna i marka proizvoda, tj. proizvođač (68%), uz pravovaljanu deklaraciju i obavezni pregled nadležne inspekcije. 62% osoba iskazalo je povjerenje u higijensko – toksikološku ispravnost suhomesnatih proizvoda. Ispitanici najrađe konzumiraju sve suhomesnate proizvode (40%), najviše ih potom konzumira kobasicu (22%), šunku (20%), kulen (10%), slaninu (5%) te čvarke (3%). Podaci nam govore kako velik broj ljudi ne pozna dovoljno ponudu na tržištu i/ili nisu upoznati s razlikom između industrijskih i pravih domaćih proizvoda
Osječko-baranjska županija ; suhomesnati proizvodi ; potrošači ; tržište
nije evidentirano
engleski
Consumers preferences in smoke-dried meat products of Osijek-baranja county
nije evidentirano
Osijek-Baranya County ; smoke-dried meats ; consumers ; market
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)