Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum (CROSBI ID 354110)

Ocjenski rad | diplomski rad

Franić, Darija Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum / Slačanac, Vedran (mentor); Lučan, Mirela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Franić, Darija

Slačanac, Vedran

Lučan, Mirela

hrvatski

Inhibicija rasta bakterije Listeria monocytogenes tijekom fermentacije mlijeka s dodatkom meda pomoću Bifidobacterium longum

U radu je ispitivan utjecaj dodatka meda na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka probiotičkom bakterijom Bifidobacterium longum Bb-46. Također, ispitivan je utjecaj medom zaslađenog fermentiranog mlijeka na inhibicijsko djelovanje rasta bakterije Listeria monocytogenes. Mlijeku su dodavane dvije vrste meda: tamna vrsta kestenovog meda i svijetla vrsta bagremovog meda. Osnovna pretpostavka u radu bila je da dodatak meda može utjecati na tijek fermentacije kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka, te na brzinu rasta Bifidobacterium longum Bb-46 u mlijeku. Pretpostavljen je i jači inhibicijski učinak fermentiranog mlijeka na rast Listeria monocytogenes uzrokovan dodatkom meda mlijeku prije fermentacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da obje vrste meda poboljšavaju rast i aktivnost Bifidobacterium longum Bb-46, u svim vrstama mlijeka tijekom fermentacije. Istovremeno, u kozjem mlijeku je tijekom cijelog perioda fermentacije zabilježena viša kiselost i veći broj stanica Bifidobacterium longum Bb-46 nego u kravljem mlijeku. Testovi inhibicije rasta bakterije Listeria monocytogenes pokazali su da su veličine zona inhibicije ovisile o svim ispitivanim činiocima: vrsti mlijeka, vrsti dodanog meda, kao i o udjelu dodanog meda mlijeku prije fermentacije. Uzorci fermentiranog mlijeka s dodatkom kestenovog meda jače su inhibirali rast bakterije Listeria monocytogenes nego uzorci s dodatkom bagremovog meda.

Bifidobacterium longum Bb-46; fermentirano kozje; kravlje i sojino mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytoge

nije evidentirano

engleski

The inhibition of the growth of bacterium Listeria monocytogenes during the milk fermentation with addition of honey by Bifidobacterium longum

The aim of the study was to determine the influence of honey addition on fermentation of goat, cow and soya milk with Bifidobacterium longum Bb-46. Additionally, inhibitory potential of honey-sweetened fermented goat, cow and soya milk against Listeria monocytogenes strain was examined. Two monofloral honey types, dark-colored chestnut and light-colored acacia honey were added. The basic hypothesis of this study was that addition of honey could have influence on the growth of Bifidobacterium longum during the fermentation of milks. Furthermore, higher inhibitory potential caused by honey addition against Listeria monocytogenes has been assumed. Compared to cow milk, higher acidity and CFU of Bifidobacterium longum were noted in the fermented goat milk in all phases of the fermentation process. The results of this study show that both types of honey enhanced growth and acidity of the Bifidobacterium longum Bb-46 in both types of milk during fermentation.

cows milk; goats milk; soya milk; Bifidobacterium longum Bb-46; accacia honey; chestnut honey; Listeria monocytogenes; inhibition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

10.06.2009.

obranjeno

109:085935

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice