Tehnologija skladištenja žitarica u silosima Virovitica d.o.o. (CROSBI ID 354140)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jug, Nikolina
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ugarčić-Hardi, Žaneta
hrvatski
Tehnologija skladištenja žitarica u silosima Virovitica d.o.o.
Tri osnovne namirnice su žitarice, povrće i voće. Žitarice bi trebale biti zastupljene preko 60% u našoj prehrani. Stoga je važnost žitarica u pripremanju hrane zaista nemjerljiva. Kod prikladnog čuvanja, žitarice mogu godinama bitiskladištene, a neće izgubiti svoju kvalitetu. Žitarica spremna za skladištenje mora biti suha, jer je vlažna žitarica pogodna za razvoj plijesni te raznih insekata što smanjuje kakvoću. Žitarice se skladište u silose. Ukoliko je vlažnost zrna veća od 14%, idu na sušenje usušaru, zatim se spremaju u ćelije, gdje se i dalje provjerava temperatura zrna i pojava štetočina. Kvaliteta brašna ovisi o kvaliteti čuvanja žitarica.
žitarice; skladištenje; silos; štetočina
nije evidentirano
engleski
Cereals storage technology in the company Silosi Virovitica d.o.o.
nije evidentirano
grains; storage; silage; vermin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
31.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek