Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.) (CROSBI ID 551589)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač Ana ; Šindrak Zoran ; Pavičić, Nikola ; Voća, Sandra ; Lepeduš, Hrvoje ; Cesar, Vera Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.) / Effects of storage temperature, storage duration and heat pretreatments on ‘ Owari’ Satsuma mandarin (Citrus unshiu M.) quality // Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08 / Pliestić, Stjepan (ur.). (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 102-103

Podaci o odgovornosti

Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač Ana ; Šindrak Zoran ; Pavičić, Nikola ; Voća, Sandra ; Lepeduš, Hrvoje ; Cesar, Vera

hrvatski

Djelovanje temperature, vremena čuvanja i toplinskog predtretmana na kakvoću plodova mandarine ‘ Owari’ Satsuma (Citrus unshiu M.)

Istraživan je utjecaj načina čuvanja (na temperaturi +1 oC i na +3 oC), vremena čuvanja (nakon 4 i 8 tjedana) te predtretmana (HWD 48, HWD 52 i kontrole) na pojavu ozljeda od niskih temperatura, gubitak plodova na težini, kvalitetu plodova, koncentraciju proteina te aktivnost gvajakol peroksidaze u kori plodova mandarine unshiu sorte Owari. Nakon 4 tjedna čuvanja nisu se pojavile ozljede od niskih temperatura, a nakon 8 tjedana ozljede su se pojavile kod predtretmana HWD 52 kod obje temperature čuvanja. Predtretman nije značajnije utjecao na količinu topljive suhe tvari (TST) u soku i sočnost, dok je količina ukupnih kiselina (UK) u soku bila značajno viša kod kontrole o odnosu na toplinske predtretmane. Kontrola je imala značajno manju koncentraciju proteina u kori, dok je aktivnost peroksidaze u kori plodova bila značajno najveća kod HWD 52, nešto niža kod HWD 48, a signifikantno najniža kod kontrole. Nakon čuvanja na temperaturi od +1 oC izmjeren je znatno manji udio TST i UK u soku, te sočnost i udio proteina u kori, a signifikantno je veći omjer TST/UK u soku kao i aktivnost peroksidaza u kori. TST i UK u soku nisu se značajno razlikovale nakon 4 i 8 tjedana čuvanja. Veća sočnost i omjer TST/UK u soku je bio nakon 4 tjedna čuvanja. Dok je udio proteina bio značajno veći nakon 4 tjedna čuvanja, aktivnost gvajakol preoksidaze pokazao je suprotan terend. Ovi rezultati upićuju na to da su plodovi koji prethodno nisu bili tretirani (kontrola) zadržali prihvatljivu kakvoću nakon 4 tjedna čuvanja na temperaturi +3 oC iako su značajno izgubili na težini ; plodovi čuvani na temperaturi +1 oC imali su manji gubitak težine ali također i manju kakvoću.

mandarina; predtretman; skladištenje; ozljede on niskih temperatura; kalo; proteini; gvajakol peroksidaza

nije evidentirano

engleski

Effects of storage temperature, storage duration and heat pretreatments on ‘ Owari’ Satsuma mandarin (Citrus unshiu M.) quality

Istraživan je utjecaj načina čuvanja (na temperaturi +1 oC i na +3 oC), vremena čuvanja (nakon 4 i 8 tjedana) te predtretmana (HWD 48, HWD 52 i kontrole) na pojavu ozljeda od niskih temperatura, gubitak plodova na težini, kvalitetu plodova, koncentraciju proteina te aktivnost gvajakol peroksidaze u kori plodova mandarine unshiu sorte Owari. Nakon 4 tjedna čuvanja nisu se pojavile ozljede od niskih temperatura, a nakon 8 tjedana ozljede su se pojavile kod predtretmana HWD 52 kod obje temperature čuvanja. Predtretman nije značajnije utjecao na količinu topljive suhe tvari (TST) u soku i sočnost, dok je količina ukupnih kiselina (UK) u soku bila značajno viša kod kontrole o odnosu na toplinske predtretmane. Kontrola je imala značajno manju koncentraciju proteina u kori, dok je aktivnost peroksidaze u kori plodova bila značajno najveća kod HWD 52, nešto niža kod HWD 48, a signifikantno najniža kod kontrole. Nakon čuvanja na temperaturi od +1 oC izmjeren je znatno manji udio TST i UK u soku, te sočnost i udio proteina u kori, a signifikantno je veći omjer TST/UK u soku kao i aktivnost peroksidaza u kori. TST i UK u soku nisu se značajno razlikovale nakon 4 i 8 tjedana čuvanja. Veća sočnost i omjer TST/UK u soku je bio nakon 4 tjedna čuvanja. Dok je udio proteina bio značajno veći nakon 4 tjedna čuvanja, aktivnost gvajakol preoksidaze pokazao je suprotan terend. Ovi rezultati upićuju na to da su plodovi koji prethodno nisu bili tretirani (kontrola) zadržali prihvatljivu kakvoću nakon 4 tjedna čuvanja na temperaturi +3 oC iako su značajno izgubili na težini ; plodovi čuvani na temperaturi +1 oC imali su manji gubitak težine ali također i manju kakvoću.

mandarin; peel; pre-treatment; storage; chilling injuries; fruit weight loss; proteins; guaiacol peroxidase activity

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

102-103.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka: 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08

Pliestić, Stjepan (ur.).

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6135-76-9

Podaci o skupu

Zrnko 08

predavanje

18.11.2008-20.11.2008

Stubičke Toplice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija