Histokemijska i biokemijska svojstva mišića tovnih hibrida purana u Hrvatskoj (CROSBI ID 354275)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Ksenija Jakšić dr. vet. med
Gjurčević Kantura, Vesna
hrvatski
Histokemijska i biokemijska svojstva mišića tovnih hibrida purana u Hrvatskoj
U radu je dana detaljna komparativna slika histomorfološke i khistokemijske građe kao i biokemijska svojstva te masnokiselinski sastav u prsnoj muskulaturi istraženih purana na području Hrvatske. Istraživanja su obavljena na 3 skupine purana od po 20 jedinki i to 10 muških i 10 ženskih, iste dobi, koje su držane i hranjene na jednaki način.Istražene skupine su činili zagorski purani iz pokusnog uzgoja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te purani hibridne linije Nicholas iz uzgoja "Puris" Pazin, i purani hibridne linije Converter iz uzgoja "Vindon" Slavonski Brod. U m. pectoralis superficijalis je prikazana histomorfološka građa klasičnom metodom bojanja hemalaunom i eozinom a encimska aktivnost u mišiću prikazom aktivnosti dehidrogenaze mliječne kiseline (LDH), dehidrogenaze jantarne kiseline (SDH) te adenozintrifosfataze miozina. Stereološkim metodama analiziran je promjer, broj i volumna gustoća mišićnih vlakanakao i vezivnog tkiva. Klasičnim metodama analizirana su histokemijska svojstva i masnokiselinski sastav mišića a svi dobiveni rezultati statistički su obrađeni. Rezultati istraživanja pokazuju da se osnovna svojstva izvornih pasmina u odnosu na visoko selekcionirane hibridenisu bitno promjenila, premda se genskim manipulacijama može utjecati na pojedina morfološka i biokemijska svojstva mišića purana.
tovni hibridi purana; mišići; histokemija; biokemija
nije evidentirano
engleski
Histochemical and biochemical properties of the muscles in the Croatian fattening turkey hybrids
nije evidentirano
fattening turkey hibrids; muscles; histochemistri; biochemistri
nije evidentirano
Podaci o izdanju
126
29.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb