Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima (CROSBI ID 354375)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ahec, Tanja
Vahčić, Nada
hrvatski
Metode određivanja ugljikohidrata u prehrambenim proizvodima
Ugljikohidrati su najvažniji izvor energije u hrani. Oni predstavljaju 40-80% ukupnog unosa energije putem hrane. U kojoj su mjeri ugljikohidrati prisutni u hrani ovisi o kulturi i lokaciji potrošača. Opći izvori ugljikohidrata su žitarice, voće, povrće i mliječni proizvodi. Razvijene su mnoge tehnike kojima se može odrediti ukupna koncentracija i vrsta ugljikohidrata u hrani. Sadržaj ugljikohidrata u hrani može se odrediti izračunavanjem postotka koji ostaje nakon što se odrede sve ostale komponente. Međutim ta metoda može dovesti do pogrešnih razultata zbog eksperimentalnih pogreški u svakoj od drugih metoda, pa je obično bolje direktno odrediti sadržaj ugljikohidrata. Postoje brojne metode za njihovo određivanje kao što su spektrometrija, amperometrija, kromatografija, polarimetrija, kapilarna elektroforeza te mnoge druge metode. Svrha ovog rada bila je dati kratki pregled metoda kojima se mogu odrediti ugljikohidrati u prehrambenim proizvodima.
metode određivanja ugljikohidrata; ugljikohidrati
nije evidentirano
engleski
Methods for determination of carbohydrates in food products
nije evidentirano
methods for determination of carbohydrates; carbohydrates
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb