Fizikalno-kemijska svojstva meda (CROSBI ID 354377)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ledić, Ivana
Vahčić, Nada
hrvatski
Fizikalno-kemijska svojstva meda
Med koji se nalazi na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjeti proizvodnje, biljna vrsta, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 114 uzoraka meda 19 različitih vrsta meda prikupljenih na području Republike Hrvatske u sezoni 2006. Odredivani su karakteristični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajučih šecera i maseni udjel saharoze. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 15, 96 do 20, 56%, električna provodnost od 0, 207 do1, 642 mS/cm, kiselost od 5, 99 do 45, 63 mmol/kg, maseni udjel reducirajučih šečera od 54, 89 do 72, 65% te maseni udjel saharoze od 0, 36 do 4, 33%. Takoder je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametera između različitih vrsta meda.
fizikalno-kemijski parametri; med
nije evidentirano
engleski
Physico-chemical parameters of honey
nije evidentirano
physico-chemical parameters; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
11.04.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb