Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu (CROSBI ID 354378)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Skoko, Božena
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu
U ovom radu je analizirano 30 uzoraka bagremova meda hrvatskog područja te je određen sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, „ anti-radikal“ aktivnost pomoću 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) metode te potencijalna antioksidativna aktivnost pomoću FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da ovi parametri jako variraju između uzoraka, iako se radi o istoj vrsti meda. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 31, 72 mg/kg do 80, 11 mg/kg, „ anti-radikal“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 61, 28 % do 253, 47 %, a antioksidativna aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 6, 95 do 142, 43.
DPPH; fenoli; FRAP; med
nije evidentirano
engleski
Determination of the total phenols and antioxidant activity in acacia honey
nije evidentirano
DPPH; phenolics; FRAP; honey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
11.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb