Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka (CROSBI ID 552123)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Tupajić, Pavica ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka // Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 847-851

Podaci o odgovornosti

Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Tupajić, Pavica ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi

hrvatski

Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka

Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šečera što se postiņ e njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini prosušivanja grožđa različitih sorata u ovisnosti o mehaničkom sastavu bobice, Istraživanje je provedeno na bijelim sortama, Pošip, Prć i Vugava te crnim, Babić, Glavinuša, Plavina i Plavac mali u tri proizvodne godine (2005. - 2007.). Grožđe je brano u punoj zrelosti u tipičnim područjima uzgoja pojedine sorte, bez truleži ili oštećenih bobica. Sušenje se provodilo u kontroliranim uvjetima u ventiliranom stakleniku. Dinamika sušenja praćena je svakih 7-10 dana. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između sorata kako u brzini prosušivanja, tako i u odnosu prašenih parametara. UtvrŤena je pozitivna korelacija između mase bobice i brzine sušenja, te blaga negativna korelacija između postotnog udjela kožice u bobici i brzine sušenja. Najveća brzina sušenja utvrđena je kod sorata Vugava, Pošip, sorata s najvešim bobicama, a najduže se u prosjeku sušilo grožđe Glavinuše i Plavca malog.

vinova loze; prošek; mehanički sastav bobica; prosušivanje grožđa

nije evidentirano

engleski

Mechanical composition of berry and drying process of grapes for Prošek production

nije evidentirano

V. vinifera; prošek; mechanical composition of berry; off-vine grape drying

nije evidentirano

Podaci o prilogu

847-851.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-67-3

Podaci o skupu

44th Croatian and 4th International symposium on agriculture

predavanje

16.02.2009-20.02.2009

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)