Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka (CROSBI ID 552123)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan Kontić, Jasminka ; Preiner, Darko ; Tupajić, Pavica ; Marković, Zvjezdana ; Maletić, Edi
hrvatski
Mehanički sastav bobica i prosušivanje grožđa za proizvodnju prošeka
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šečera što se postiņ e njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u brzini prosušivanja grožđa različitih sorata u ovisnosti o mehaničkom sastavu bobice, Istraživanje je provedeno na bijelim sortama, Pošip, Prć i Vugava te crnim, Babić, Glavinuša, Plavina i Plavac mali u tri proizvodne godine (2005. - 2007.). Grožđe je brano u punoj zrelosti u tipičnim područjima uzgoja pojedine sorte, bez truleži ili oštećenih bobica. Sušenje se provodilo u kontroliranim uvjetima u ventiliranom stakleniku. Dinamika sušenja praćena je svakih 7-10 dana. Rezultati istraživanja pokazali su značajne razlike između sorata kako u brzini prosušivanja, tako i u odnosu prašenih parametara. UtvrŤena je pozitivna korelacija između mase bobice i brzine sušenja, te blaga negativna korelacija između postotnog udjela kožice u bobici i brzine sušenja. Najveća brzina sušenja utvrđena je kod sorata Vugava, Pošip, sorata s najvešim bobicama, a najduže se u prosjeku sušilo grožđe Glavinuše i Plavca malog.
vinova loze; prošek; mehanički sastav bobica; prosušivanje grožđa
nije evidentirano
engleski
Mechanical composition of berry and drying process of grapes for Prošek production
nije evidentirano
V. vinifera; prošek; mechanical composition of berry; off-vine grape drying
nije evidentirano
Podaci o prilogu
847-851.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of 44th Croatian and 4th International Symposium on Agriculture
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-67-3
Podaci o skupu
44th Croatian and 4th International symposium on agriculture
predavanje
16.02.2009-20.02.2009
Opatija, Hrvatska