Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu (CROSBI ID 354474)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bobinac, Iva
Bauman, Ingrid
Benković, Maja
hrvatski
Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu
Svaki prah, za sebe, predstavlja značajan broj parametara koji djeluju i utječu na njegovo ponašanje, karakteristično za rasuti materijal. Znanstvenici pokušavaju karakterizirati sva svojstva prahova kako bi shvatili i dosegli koncept « funkcionalnosti» proizvodnje. Sposobnost tečenja je jedno od najvažnijih svojstva uključenih u tehnološku funkcionalnost i predstavlja opći princip koji se primjenjuje u mnogim područjima proizvodnje, kao što su skladištenje, punjenje i pražnjenje praškastih materijala iz spremnika ili silosa, transport prahova, pa i mješanje, doziranje i pakiranje. Dakle, promjenom nekih tehnoloških karakteristika moguće je promijeniti karakteristike prahova, a time i značajke tečenja. S obzirom na neke industrijske prahove, mlijeka u prahu se neprestano mijenjaju, od početka procesa sušenja do skladištenja i konačne primjene. Uzrok tim stalnim promjenama su fizički parametri sa specifičnom kinetikom koja ovisi o okolnim faktorima. Na značajke tečenja mlijeka u prahu utječu interakcije između čestica koje ovise o temperaturi, relativnoj vlažnosti i stupnju kompresije. U industriji je, od presudne važnosti, osigurati optimalne uvjete tijekom proizvodnje kako bi se prah doveo u stanje tečenja i osigurao optimalan kapacitet i kvaliteta proizvoda. Za definiranje značajki tečenja mlijeka u prahu koriste se mnoge metode, primjenjive na mlijeka u prahu. U ovom radu mjerenja će se izvoditi Powder Flow Analyser-om, jednom od zadnje razvijenih metoda mjerenja značajki tečenja praha reometrom, a cilj je bio steći uvid u značajke tečenja različitih modela mlijeka u prahu.
analiza tečenja prahova; mlijeko u prhu; praškasti materijal; značajke tečenja
nije evidentirano
engleski
Deffining flow properties of dairy powders
nije evidentirano
powder flow analysis; dairy powder; powdered materials; flow properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
03.04.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb