Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu (CROSBI ID 354474)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bobinac, Iva Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu / Bauman, Ingrid (mentor); Benković, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Bobinac, Iva

Bauman, Ingrid

Benković, Maja

hrvatski

Određivanje karakteristika protoka mlijeka u prahu

Svaki prah, za sebe, predstavlja značajan broj parametara koji djeluju i utječu na njegovo ponašanje, karakteristično za rasuti materijal. Znanstvenici pokušavaju karakterizirati sva svojstva prahova kako bi shvatili i dosegli koncept « funkcionalnosti» proizvodnje. Sposobnost tečenja je jedno od najvažnijih svojstva uključenih u tehnološku funkcionalnost i predstavlja opći princip koji se primjenjuje u mnogim područjima proizvodnje, kao što su skladištenje, punjenje i pražnjenje praškastih materijala iz spremnika ili silosa, transport prahova, pa i mješanje, doziranje i pakiranje. Dakle, promjenom nekih tehnoloških karakteristika moguće je promijeniti karakteristike prahova, a time i značajke tečenja. S obzirom na neke industrijske prahove, mlijeka u prahu se neprestano mijenjaju, od početka procesa sušenja do skladištenja i konačne primjene. Uzrok tim stalnim promjenama su fizički parametri sa specifičnom kinetikom koja ovisi o okolnim faktorima. Na značajke tečenja mlijeka u prahu utječu interakcije između čestica koje ovise o temperaturi, relativnoj vlažnosti i stupnju kompresije. U industriji je, od presudne važnosti, osigurati optimalne uvjete tijekom proizvodnje kako bi se prah doveo u stanje tečenja i osigurao optimalan kapacitet i kvaliteta proizvoda. Za definiranje značajki tečenja mlijeka u prahu koriste se mnoge metode, primjenjive na mlijeka u prahu. U ovom radu mjerenja će se izvoditi Powder Flow Analyser-om, jednom od zadnje razvijenih metoda mjerenja značajki tečenja praha reometrom, a cilj je bio steći uvid u značajke tečenja različitih modela mlijeka u prahu.

analiza tečenja prahova; mlijeko u prhu; praškasti materijal; značajke tečenja

nije evidentirano

engleski

Deffining flow properties of dairy powders

nije evidentirano

powder flow analysis; dairy powder; powdered materials; flow properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

03.04.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija