Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice (CROSBI ID 354494)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žučko, Martina
Marković, Ksenija
hrvatski
Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice
Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujuci dvije razlicite metode (spektrofotometrijsku i HPLC metodu) odrediti udjel likopena u cetiri razlicite sorte rajcice (“ Mondial” , “ Belle” , “ Rally” i “ Fado” ) koje su uzgojene na razlicitim supstratima (na tlu i na hidroponima) pri kontroliranim uvjetima na Agronomskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu. Rezultati HPLC i spektrofotometrijskih analiza 69 uzoraka pokazuju da se udjel likopena kretao u rasponu od 2, 2240 do 12, 7196 mg/100 g svježe mase. U sortama “ Belle” i “ Rally“ viši udjel likopena odreden je u plodovima uzgojenim na hidroponima, za razliku od sorti “ Mondial“ i “ Fado“ gdje je viši udjel odreden u plodovima uzgojenim na tlu. Utvrdena je visoka korelacija izmedu udjela likopena odredenog spektrofotometrijskom i HPLC metodom u sortama rajcice uzgojenim na hidroponima i na tlu (r = 0, 9978, odnosno r = 0, 9922).
rajčica; likopen; spektrofotometrija; HPLC
nije evidentirano
engleski
Determination of lycopene in different varieties of fresh tomato
nije evidentirano
tomato; lycopene; scectrophotometry; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
31.03.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb