Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice (CROSBI ID 354494)

Ocjenski rad | diplomski rad

Žučko, Martina Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Žučko, Martina

Marković, Ksenija

hrvatski

Određivanje likopena u različitim sortama svježe rajčice

Cilj ovog istraživanja bio je primjenjujuci dvije razlicite metode (spektrofotometrijsku i HPLC metodu) odrediti udjel likopena u cetiri razlicite sorte rajcice (“ Mondial” , “ Belle” , “ Rally” i “ Fado” ) koje su uzgojene na razlicitim supstratima (na tlu i na hidroponima) pri kontroliranim uvjetima na Agronomskom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu. Rezultati HPLC i spektrofotometrijskih analiza 69 uzoraka pokazuju da se udjel likopena kretao u rasponu od 2, 2240 do 12, 7196 mg/100 g svježe mase. U sortama “ Belle” i “ Rally“ viši udjel likopena odreden je u plodovima uzgojenim na hidroponima, za razliku od sorti “ Mondial“ i “ Fado“ gdje je viši udjel odreden u plodovima uzgojenim na tlu. Utvrdena je visoka korelacija izmedu udjela likopena odredenog spektrofotometrijskom i HPLC metodom u sortama rajcice uzgojenim na hidroponima i na tlu (r = 0, 9978, odnosno r = 0, 9922).

rajčica; likopen; spektrofotometrija; HPLC

nije evidentirano

engleski

Determination of lycopene in different varieties of fresh tomato

nije evidentirano

tomato; lycopene; scectrophotometry; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

31.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija