Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost livadnog meda (CROSBI ID 354495)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šahinović, Angelina
Marković, Ksenija
hrvatski
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost livadnog meda
U ovom radu analizirano je 13 uzoraka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 116, 67 mg GAE/kg meda do 293, 01 mg GAE/kg meda, ˝radical scavenging˝ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 28 % do 33, 87 %, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 112, 81do 682, 81 μ M Fe (І І ) 10% otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r =0, 8892) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r =0, 9265), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r =0, 9039).
med; fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
Total phenolica and antioxidant activity of meadow honey
nije evidentirano
honey; phenolica; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
30.04.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb