Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergije na hranu (CROSBI ID 552699)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | domaća recenzija

Aberle Neda Alergije na hranu // 33. simpozij Poreč, 22-23. travnja 2009. Poreč, Hrvatska, 22.04.2009-23.04.2009

Podaci o odgovornosti

Aberle Neda

hrvatski

Alergije na hranu

Alergija na hranu javlja se u 10 % djece i uzrok je astme u 8 % slučajeva, a zabilježena je korelacija između alergije na hranu i atopijskog dermatitisa u 30-40 % djece, te 20% odraslih osoba. Alergija na hranu u 8% slučajeva je uzrok astme, u 6% slučajeva uzrok recidivirajuće idiopatske anafilaksije i u 3% slučajeva uzrok nefrotskog sindroma! Kod alergije na hranu riječ je o IgE- posredovanom imunom mehanizmu ( tip I alergijske reakcije), dok intolerancija na hranu nije posredovana imunom reakcijom, nego se radi o enzimatskoj, farmakološkoj ili još nedefiniranoj reakciji. Čimbenici koji utječu na hipersenzitivnu reakciju u novorođenčadi i male djece su najčešće nezrelost GI trakta, deficit IgA, pozitivna obiteljska anamneza za atopiju, zagađenost okoliša, velika ekspozicija intestinalnim alergenima te imunosupresivni efekt virusnih infekcija. Čimbenici koji djeluju na reakciju djece i odraslih su intestinalni iritansi, paraziti, GI kandidijaza, alkohol. Kod prvog kontakta s alergenom, na membrani stanice izlažu se solubilni peptidi u sklopu MHC II sustava koje prepoznaju CD4+ T limfociti te dolazi do sekrecije IL-4, IL-5, IL-13 – dolaze u kontakt s B limfocitima koji zatim proizvode IgE- dolazi do vezanja za FCeRI receptor mastocita te otpuštanja medijatora( histamin, LT, PG, PAF). Drugi kontakt se sastoji u tome da antigeni hrane aktiviraju FCeR I vezan sa IgE i dolazi do degranulacije mastocita- luče se medijatori. Od alergena najčešći su oni u kravljem mlijeku, bjelanjku jajeta, kikirikiju. Također postoje i «novi» alergeni – PROFILINI: nalaze se u peludi trava, voću, povrću, egzotičnom voću, senfu. Alergeni mogu biti i skriveni u hrani- češće u hrani s prisutnim aditivima ( npr.meki sirevi- papain, prašak od jaja i mlijeka- lizozim, majoneza- kopar, slatkiši- kikiriki, orah, sorbeti- lješnjak, sezam). U nutritivnim i inhalacijskim česticama različitog podrijetla mogu biti prisutni zajednički epitopi koji onda izazivaju križne reakcije. Tako su poznate križne reakcije jabuka, lješnjak- breza, rajčica, breskva, marelica- breza, celer, mrkva, začini- Artemisia, dinja, banana- Ambrosia, žumanjak- perje ptica, Latex- kesten, špinat, kivi, orah, grinje- puževi... Zanimljivo je da alergije najčešće prestaju tijekom djetinjstva- do 5.god. Tu važnu ulogu imaju T- reg limfociti, medijatori IL-10, TGF-b. Lactococcus lactis i avirulentna Salmonela typhimurium pospješuju lučenje IL-10, a TGF- b je povišen u nepasteriziranom mlijeku.

alergija na hranu

nije evidentirano

engleski

Food allergy

nije evidentirano

food allergy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

33. simpozij Poreč, 22-23. travnja 2009.

pozvano predavanje

22.04.2009-23.04.2009

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano