Prihvatljivost fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 331122)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Parat, Marijana
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Prihvatljivost fermentiranih napitaka od kozjeg mlijeka
Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napici korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovitom bakterijskom kulturom ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp.) Istražen je utjecaj dodataka koncentrata proteina sirutke i mlijeka u prahu na tijek fermentacije i na kakvoću proizvoda. Kraća je bila fermentacija mlijeka jogurtnom kulturom. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu su utjecali na povećanje viskoznosti i znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, dok su senzorske ocjene kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta bile niske. Utvđivanjem prihvatljivosti ustanovljeno je da su uzorci s dodatkom koncentrata proteina sirutke i mlijeka u prahu bili znatno poželjniji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.
kozje mlijeko; fermentirani napici; probiotički jogurt; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
Acceptability of fermented goat milk beverages
nije evidentirano
goat's milk; fermented beverages; probiotic yoghurt; acceptability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
29.09.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb