Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C (CROSBI ID 354565)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Pedisić, Sandra BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Pedisić, Sandra

Branka Levaj

hrvatski

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C

Istraživane su promjene antocijana, fenolnih kiselina, flavonol glikozida, i flavan-3-ola u različitim ekotipovima višnje maraske s područja Zadra i Splita, te u višnjama sorte Keleris s područja Zadra i Cigančica s područja Osijeka. U navedenim sortama određivane su promijene boje te antioksidativni kapacitet. Nadalje, u ekotipovima višnje maraske i višnje Keleris ubranim u IV. terminu berbe, te u višnje Cigančica ubrane u III. terminu berbe istraživan je utjecaj zamrzavanja te skladištenja pri - 18°C tijekom 6 mjeseci na stabilnost polifenola. U istraživanim ekotipovima višnje maraske određene su značajno veće količine antocijana nego u sortama višanja Keleris i Cigančica. Tijekom zrenja količine antocijana se povećavaju, a najzastupljeniji antocijan bio je cijanidin-3-glukozilrutinozid. Ostali fenolni spojevi određeni su u manjim količinama u odnosu na antocijane, ali u višnji maraski određeni su u većim količinama nego u sortama Cigančica i Keleris. U ukupnoj količini identificiranih fenolnih spojeva flavonoli su najviše zastupljeni. Prema količini fenolnih spojeva nije moguće razlikovati iste ekotipove višnje maraske s različitih uzgojnih područja. Zamrzavanje i skladištenje pri -18oC/ 6 mjeseci utjecalo je na smanjenje gotovo svih fenolnih spojeva. Stupanj zrelosti, područje uzgoja i sorta signifikantno utječu na antioksidativni kapacitet, dok na parametre boje najviše utječe stupanj zrelosti.

antioksidativna aktivnost; antocijani; fenoli; HPLC; višnja maraska; zamrzavanje; zrenje

nije evidentirano

engleski

Biologically active compounds in sour cherry and Marasca sour cherry during ripening and storage at -18° C

nije evidentirano

antioxidant activity; nthocyanins; freezing; HPLC; phenolics; ripening; sour cherry Marasca

nije evidentirano

Podaci o izdanju

198

18.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija