BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C (CROSBI ID 354565)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Pedisić, Sandra
Branka Levaj
hrvatski
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C
Istraživane su promjene antocijana, fenolnih kiselina, flavonol glikozida, i flavan-3-ola u različitim ekotipovima višnje maraske s područja Zadra i Splita, te u višnjama sorte Keleris s područja Zadra i Cigančica s područja Osijeka. U navedenim sortama određivane su promijene boje te antioksidativni kapacitet. Nadalje, u ekotipovima višnje maraske i višnje Keleris ubranim u IV. terminu berbe, te u višnje Cigančica ubrane u III. terminu berbe istraživan je utjecaj zamrzavanja te skladištenja pri - 18°C tijekom 6 mjeseci na stabilnost polifenola. U istraživanim ekotipovima višnje maraske određene su značajno veće količine antocijana nego u sortama višanja Keleris i Cigančica. Tijekom zrenja količine antocijana se povećavaju, a najzastupljeniji antocijan bio je cijanidin-3-glukozilrutinozid. Ostali fenolni spojevi određeni su u manjim količinama u odnosu na antocijane, ali u višnji maraski određeni su u većim količinama nego u sortama Cigančica i Keleris. U ukupnoj količini identificiranih fenolnih spojeva flavonoli su najviše zastupljeni. Prema količini fenolnih spojeva nije moguće razlikovati iste ekotipove višnje maraske s različitih uzgojnih područja. Zamrzavanje i skladištenje pri -18oC/ 6 mjeseci utjecalo je na smanjenje gotovo svih fenolnih spojeva. Stupanj zrelosti, područje uzgoja i sorta signifikantno utječu na antioksidativni kapacitet, dok na parametre boje najviše utječe stupanj zrelosti.
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenoli; HPLC; višnja maraska; zamrzavanje; zrenje
nije evidentirano
engleski
Biologically active compounds in sour cherry and Marasca sour cherry during ripening and storage at -18° C
nije evidentirano
antioxidant activity; nthocyanins; freezing; HPLC; phenolics; ripening; sour cherry Marasca
nije evidentirano
Podaci o izdanju
198
18.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb