Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati (CROSBI ID 86824)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Harjač, Andreja ; Kozlek, Damir Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 227-238-x

Podaci o odgovornosti

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Harjač, Andreja ; Kozlek, Damir

hrvatski

Optimiranje proizvodnje i kakvoće sireva u salamuri tipa Feta i Domiati

Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od punomasnog i djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti. Za proizvodnju sira tipa Domiati provedeno je sirenje zasoljenog mlijeka (5 % NaCl) na 40C (s i bez CaCl2) te je utvrđeno da dodatak CaCl2 nije bio potreban kao u sirenju nezasoljenog mlijeka za sir tipa Feta (pri 30C). Sirevi tipa Domiati bili su puno mekše konzistencije te znatno većih pH-vrijednosti, imali su više kalcija, fosfora i soli, a manje proteina i masti nego sirevi tipa Feta. Sir Domiati može se konzumirati i u svježem stanju, ali postaje bolji i tvrđi tijekom zrenja u salamuri (najbolji je bio nakon 20 dana zrenja). Sirevi tipa Feta moraju se salamuriti, a maksimalno su ocijenjeni već nakon 14 dana zrenja. Zrenje sireva provedeno je na 12C, u salamuri s 10 % NaCl-a koja je povoljno utjecala na senzorska svojstva oba tipa sira. Sirevi proizvedeni od djelomično obranog mlijeka s 1,8 % mliječne masti imali su tvrđu konzistenciju i poželjna senzorska svojstva, a sadržavali su manje masti, no puno više proteina, mineralnih tvari i više soli nego sirevi od punomasnog mlijeka. Prinos sireva tipa Domiati bio je nešto veći negoli prinos sireva tipa Feta, a osobito veći ako su proizvedeni od punomasnog mlijeka (za 18,9 %) u usporedbi s proizvedenim od djelomično obranog mlijeka (za 13,2 %).

sirevi tipa Feta; Domiati; proizvodnja; sastav; prinos; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Optimizing the production and quality of brined Feta and Domiati cheese types

nije evidentirano

cheeses; Feta and Domiati; production; composition; yield; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (3)

2000.

227-238-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano