Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka (CROSBI ID 331125)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prekupec, Tomislav Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka / Tratnik, Ljubica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Prekupec, Tomislav

Tratnik, Ljubica

hrvatski

Utjecaj koncentrata proteina sirutke na kakvoću fermentiranog bifido mlijeka

U radu je od kravljeg i kozjeg mlijeka proizveden čvrsti fermentirani napitak korištenjem 2% inokuluma bakterije podrijetlom iz probavnog trakta, Bifidobacterium bifidum Bb12. Istražen je utjecaj dodataka koncentrata proteina sirutke na tijek fermentacije i kakvoću proizvoda tijekom devet dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Pri proizvodnji bifido mlijeka fermentacijom se nije mogla postići izoelektrična točka kazeina u svim uzorcima ni dodatkom 6% inokuluma, te je fermentacija vođena 28 sati s 2% inokuluma. Bakterija Bifidobacterium bifidum Bb12 je bolje rasla u kozjem mlijeku, nego u kravljem. Tijekom čuvanja, preživljavanje bakterije B. bifidum Bb12 je bilo bolje u uzorcima od kozjeg mlijeka. Pri proizvodnji bifido mlijeka proizvodi od kozjeg mlijeka su bili bolje ocjenjeni u usporedbi s proizvodima od kravljeg mlijeka.

Bifidobacterium bifidum; kozje i kravlje mlijeko; fermentacija; čuvanje proizvoda

nije evidentirano

engleski

The influence of whey proteins concentrates on quality of fermented bifido milk

nije evidentirano

Bifidobacterium bifidum; goat and cow milk; fermentation; safe product

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

29.09.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano