Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya (CROSBI ID 354599)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Puhek, Martina
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya
U radu je ispitivan utjecaj različitih prinosa na polifenolni sastav dviju sorti bijelog grožđa: autohtone sorte Malvazije istarske i Chardonnay-a. Primjenjena je metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz Photodiode Array detekciju. Promatran je utjecaj različitih prinosa Malvazije istarske (10 ; 15 ; 20 t/ha) i Chardonnay-a (8 ; 12 ; 16 t/ha) na udjel flavonoida (flavan-3-oli, procijanidini, flavonol glikozidi) i ne-flavonoida (fenolne kiseline i trans-resveratrol), u moštu i vinu obadviju sorata. Također je ispitivan utjecaj vinifikacije na udjel polifenolnih spojeva vina u odnosu na njihov udjel u moštu. Rezultati su pokazali da je najveći udjel polifenolnih spojeva, u moštu i u vinu kod obadviju sorata, određen kod niskog prinosa, a najmanji kod visokog. Tijekom vinifikacije udjel polifenolnih spojeva se smanjuje tako da je u vinu kod obadviju sorata manji nego u moštu, s izuzetkom slobodnih hidroksicimetnih kiselina i vanilinske kiseline čiji je udjel veći u vinu u odnosu na mošt.
Chardonnay; flavonoidi; Malvazija istarska; neflavonoidi; prinos
nije evidentirano
engleski
Influence of grape yield on polyphenolic composition of Malvasia istriana and Chardonnay
nije evidentirano
Chardonnay; flavonoids; Malvasia istriana; non-flavonoids; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
83
15.10.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb