Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka (CROSBI ID 331130)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žganec, Danijela
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Utjecaj koncentrata proteina sirutke na mikrobiološku i senzorsku kakvoću acidofila načinjenog od kravljeg i kozjeg mlijeka
U radu je istražen utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke u kozje i kravlje mlijeko na senzorska svojstva, viskoznost i mikrobiološku kakvoću uzoraka acidofila tijekom devet dana čuvanja. Dodatak koncentrata proteina sirutke utjecao je na povećanje broja živih stanica laktobacila u obje vrste acidofila (od kravljeg i kozjeg mlijeka), jer proteini sirutke potiču rast L. acidophilus služeći kao dodatni izvor potrebnih aminokiselina. Viskoznost uzoraka acidofila od kozjeg mlijeka bila je nešto niža u odnosu na uzorke acidofila od kravljeg mlijeka. Dodatak koncentrata proteina sirutke povećao je viskoznost obje vrste acidofila, a osobito acidofila od kravljeg mlijeka. Tijekom 9 dana čuvanja senzorske karakteristike uzoraka acidofila su se poboljšale. Aroma je postala izraženija, a konzistencija bolja za sve uzorke. Svi proizvodi, osim acidofila od kozjeg mlijeka bez dodataka, koji pripada u prvu klasu, pripadaju skupini ekstra klase tijekom svih 9 dana čuvanja.
kravlje i kozje mlijeko; acidofil; koncentrat proteina sirutke; fermentacija; čuvanje
nije evidentirano
engleski
The influence of whey protein concentrate on microbiological and sensory quality of acidophilus
nije evidentirano
cow's and goat's milk; acidophilus; whey protein concentrate; fermentation; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
06.12.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb