Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 23723)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Šušković, Jagoda ; Brkić, Blaženka ; Matošić, Srećko Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko et al. (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 1996. str. 21-34-x

Podaci o odgovornosti

Šušković, Jagoda ; Brkić, Blaženka ; Matošić, Srećko

hrvatski

Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline

Probiotik se može definirati kao pojedinačna ili mješovita kultura živih mikroorganizama, koji primjenjeni u ljudi ili životinja, blagotvorno djeluju na domaćina poboljšavajući mu svojstva autohtone mikroflore. Znanstvena osnovica za izučavanje i razvoj probiotika proistječe iz saznanja da je crijevna flora uključena u zaštitu domaćina (čovjeka ili životinja) od naseljavanja intestinalnog trakta neautohtonim mikroorganizmima. Probiotičko djelovanje bakterija mliječne kiseline može se iskazati različitim mehanizmima djelovanja prema patogenim mikroorganizmima u intestinalnom traktu: 1. Smanjivanjem broja živih bakterija: a) proizvodnjom antibakterijskih supstancija (bakteriocina) , b) natjecanjem za hranjiva, c) natjecanjem za mjesta vezanja na crijevnoj epitelnoj površini ; 2. Izmjenom mikrobnog metabolizma: a) povečanjem ili b) smanjenjem enzimne aktivnosti i 3. Stimuliranjem imunološkog sustava povečanjem a) razine antitijela i b) makrofagne aktivnosti. Ključne riječi: bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost

bakterije mliječne kiseline, probiotička aktivnost

nije evidentirano

engleski

Probiotic activity mechanism of lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria, probiotic activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-34-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Živković, Roko et al.

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

1996.

953-96682-2-0

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija