Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele (CROSBI ID 354697)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lenardić, Mirjana Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele / Dragan Kovačević (mentor); Krešimir Mastanjević (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Lenardić, Mirjana

Dragan Kovačević

Krešimir Mastanjević

hrvatski

Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele

Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su u različitim masenim omjerima pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 3 do 3%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on-line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtrcaijom izmjerenih vrijednosti temperaturi i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele s dodanim tvarima iznosi 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzorka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početna temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane sa κ -karagenom iznose R2 = 0, 89. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodtkom κ -karagena u temperaturnom intervalu od -0, 2333 do -0, 75419. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.

početna temperatura zamrzavanja; DTA; surimi srdele; κ -karagen.

nije evidentirano

engleski

Effect of κ - carrageenan on inital freezing point of surimi

nije evidentirano

initial freezing point; DTA; surimi; κ - carrageenan.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

17.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija