Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele (CROSBI ID 354697)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lenardić, Mirjana
Dragan Kovačević
Krešimir Mastanjević
hrvatski
Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su u različitim masenim omjerima pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 3 do 3%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on-line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtrcaijom izmjerenih vrijednosti temperaturi i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele s dodanim tvarima iznosi 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzorka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početna temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane sa κ -karagenom iznose R2 = 0, 89. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodtkom κ -karagena u temperaturnom intervalu od -0, 2333 do -0, 75419. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.
početna temperatura zamrzavanja; DTA; surimi srdele; κ -karagen.
nije evidentirano
engleski
Effect of κ - carrageenan on inital freezing point of surimi
nije evidentirano
initial freezing point; DTA; surimi; κ - carrageenan.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
17.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek