Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 328790)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Šušković, Jagoda Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline / Matošić ,Srećko (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1904

Podaci o odgovornosti

Šušković, Jagoda

Matošić ,Srećko

hrvatski

Rast i probiotičko djelovanje odabranih bakterija mliječne kiseline

Pod pojmom probiotik podrazumjeva se kultura mikroorganizama koja pri primjeni u ljudi ili životinja, djeluje na domaćina poboljšavajući svojstva autohtone mikroflore probavnog trakta domaćina. Ispitane su probiotičke aktivnosti bakterija mliječne kiseline, vrsta L. plantarum i L. acidophilus. Supernatanti kultura obiju primjenjenih mikrobnih vrsta pokazali su antimikrobnu aktivnost prema enteropatogenim, sporotvornim i fungalnim test mikroorganizama. Antimikrobna aktivnost supernatanta kultura utvrđena je mjerenjem zona inhibicije i praćenjem specifičnih brzina rasta test mikroorganizama.Na temelju in vitro pokusa ustanovljeno je da istraživani sojevi bakterija mliječne kiseline pokazuju otpornost na specifične uvjete gastrointestinalnog trakta. Naime, bakterije L. acidophilus i L. plantarum su pokazale visok stupanj preživljavanja u uvjetima visoke kiselosti hranidbene podloge , te otpornost na djelovanje lizozima , prisutnosti različitih supstancija kao što su fenol i žučne soli. U prisutnosti goveđe žuči, kao izvora žučnih soli, bakterije L.acidophilus i L. plantarum smanjuju koncentraciju kolesterola u podlozi. Probiotički sojevi trebaju biti otporni prema različitim antibioticima koji se primjenjuju u terapiji. Određivanjem minimalnih inhibicijskih koncentracija testiranih antibiotika potvrđena je otpornost L. plantarum i L. acidophilus na djelovanje tih antibiotika.

bakterije mliječne kiseline; probiotičko djelovanje; otpornost na antibiotike

nije evidentirano

engleski

The growth and probiotic effect of chosen lactic acid bacteria

nije evidentirano

lacid acid bacteria; probiotic effect; resistance on antibiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

141

.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija