Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske (CROSBI ID 473956)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske // 34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / . (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2000. str. 8-x

Podaci o odgovornosti

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

hrvatski

Razvoj i postignuća u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske

Sve vrste mlijeka i svi mliječni proizvodi imaju određenu funkciju u prehrani osoba, ovisno o starosnoj dobi ili zdravstvenom stanju. Prema mišljenju nutricionista mliječne proizvode treba trošiti u prvom redu zbog biološke vrijednosti proteina, a potom zbog mineralnih tvari. Međutim, danas postoje brojne mogućnosti za proizvodnju hrane na bazi mlijeka ili funkcionalnih mliječnih sastojaka uz posebne prednosti za određenu kategoriju potrošača. Ipak, treba naglasiti ono najbitnije što se može primjeniti u svrhu povećanja funkcionalnih svojstava nekog mliječnog proizvoda, kao na primjer: smanjenje udjela mliječne masti ili uporaba zamjene za mliječnu mast; povećanje udjela proteina, osobito biološki najvrijednijih proteina sirutke; korištenje raznih aditiva na bazi proteina, ugljikohidrata, mineralnih tvari ili vitamina; uporaba mikrobne kulture probiotičkih bakterija te prebiotika; uporaba kozjeg mlijeka (pa i sojinog mlijeka); korištenje sirutke ili proizvoda od sirutke; provedba hidrolize proteina ili laktoze; adaptacija mlijeka za pripravu dojenačke, dječje ili dietalne hrane i drugo. Svrha je ovog rada načiniti pregled objavljenih rezultata naših istraživanja u usporedbi s postignućima u proizvodnji funkcionalne mliječne hrane na području Hrvatske. Na osnovu do sada postignutog na relaciji istraživač – potrošač, čini se da možemo biti zadovoljni. Međutim, proizvodnja funkcionalne hrane postaje sve veći izazov i za mljekarsku struku te moramo istraživati, surađivati i tako našem pa i stranom portošaču ponuditi još više.

funkcionalna mliječna hrana; istraživanje; postignuća; područje Hrvatske

nije evidentirano

engleski

DEVELOPMENT AND ACHIEVEMENTS IN A PRODUCTION OF FUNCTIONAL MILK FOOD IN CROATIA

nije evidentirano

functional milk food; development; achievements; Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

8-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

34. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

.

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

34 hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

pozvano predavanje

08.11.2000-11.11.2000

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano