Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nedestruktivne metode analize kakvoće voća (CROSBI ID 354917)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Markota, Slavica Nedestruktivne metode analize kakvoće voća / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Markota, Slavica

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Nedestruktivne metode analize kakvoće voća

Kakvoća voća je ukupnost njegovih vanjskih i unutarnjih osobina (morfološko-fizikalnih, biokemijskih i organoleptičkih) pojedinog voća. Za određivanje kakvoće plodova rabe se različiti pokazatelji, kao što su senzorička svojstva, hranjiva vrijednost, kemijski sastav, mehanička svojstva i sl. Sve te pokazatelje određujemo destruktivnim i nedestruktivnim metodama. Primjena nedestruktivnih metoda omogućuje kontrolu istog uzorka u različitom vremenu, što im daje značajnu prednost u odnosu na destruktivne metode kod kojih se u postupku mjerenja uzorak mora uništiti. One nam omogućuju brze informacije s vrlo jednostavnim postupkom mjerenja. U radu je opisana primjena akustične metode, NIR spektroskopije, laserske detekcije ispuhivanja zraka i električnog nosa za nedestruktivno određivanje kakvoće plodova breskve i nektarine.

akustična metoda; NIR spektroskopija; laserska detekcija ispuhivanja zraka; električni nos

nije evidentirano

engleski

Non-destructive methods of analysis of fruit quality

nije evidentirano

acoustic method; NIR spectroscopy; laser -puff method; electric nose; fruit quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

10.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)