Nedestruktivne metode analize kakvoće voća (CROSBI ID 354917)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Markota, Slavica
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Nedestruktivne metode analize kakvoće voća
Kakvoća voća je ukupnost njegovih vanjskih i unutarnjih osobina (morfološko-fizikalnih, biokemijskih i organoleptičkih) pojedinog voća. Za određivanje kakvoće plodova rabe se različiti pokazatelji, kao što su senzorička svojstva, hranjiva vrijednost, kemijski sastav, mehanička svojstva i sl. Sve te pokazatelje određujemo destruktivnim i nedestruktivnim metodama. Primjena nedestruktivnih metoda omogućuje kontrolu istog uzorka u različitom vremenu, što im daje značajnu prednost u odnosu na destruktivne metode kod kojih se u postupku mjerenja uzorak mora uništiti. One nam omogućuju brze informacije s vrlo jednostavnim postupkom mjerenja. U radu je opisana primjena akustične metode, NIR spektroskopije, laserske detekcije ispuhivanja zraka i električnog nosa za nedestruktivno određivanje kakvoće plodova breskve i nektarine.
akustična metoda; NIR spektroskopija; laserska detekcija ispuhivanja zraka; električni nos
nije evidentirano
engleski
Non-destructive methods of analysis of fruit quality
nije evidentirano
acoustic method; NIR spectroscopy; laser -puff method; electric nose; fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
10.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb