Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda (CROSBI ID 78269)

Prilog u časopisu | stručni rad

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 47 (1997), 1; 31-44

Podaci o odgovornosti

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

hrvatski

Primjena ultrafiltracije pri proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda

U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cesce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF), ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine bioloski najvrijednijih proteina sirutke koji takodjer poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnoloske prednosti, te znacajne ustede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.

ultrafiltracija; mikrofiltracija; fermentirani mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

The application of ultrafiltration in the production of fermented milk product

nije evidentirano

ultrafiltration; microfiltration; fermented milk products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47 (1)

1997.

31-44

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano