Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila (CROSBI ID 78273)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila // Mljekarstvo, 46 (1996), 3; 169-181-x

Podaci o odgovornosti

Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj dodanog koncentrata proteina sirutke na rast i aktivnost laktobacila i streptokoka tijekom fermentacije i čuvanja jogurta i acidofila

U ovom radu istražen je utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) u mlijeko (u omjeru 20:80) na rast bakterijskih kultura (jogurtne kulture: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, te kulture za proizvodnju acidodfila: Lactobacillus acidophilus) tijekom fermentacije, te na svojstva proizvoda tijekom čuvanja. Dodatkom KPS u mlijeko povećan je udio proteina na prosječno 4, 63%, a suhe tvari na prosječno 13, 02%. Fermentacija mlijeka do pH-vrijednosti oko 4, 6 je dodatkom KPS produžena pri proizvodnji jogurta za prosječno 30 minuta, a pri proizvodnji acidofila za prosječno 44 minute. Istovremeno porast bakterija u proizvodima s KPS bio je veći (jogurta za prosjecno 5, 84%, a acidofila za prosječno 16, 50%). Nisu uočene značajne razlike pri ocjeni senzorskih svojstava između uzoraka fermentiranih napitaka, iako je izmjerena viskoznost fermentiranih napitaka s KPS bila nešto manja, a pH-vrijednost nešto viša.

koncentrat proteina sirutke; jogurt; acidofil; fermentacija; skladistenje

nije evidentirano

engleski

The influence of added whey proteins concentrate on growth and activity of lactobacilli and streptococci during fermentation and storage of yoghurt and acidophilus milk

nije evidentirano

whey protein concentrates; yoghurt; acidophilus milk; fermentation; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46 (3)

1996.

169-181-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano