Dobivanje kristaliničnog produkta sušenjem s raspršivanjem (CROSBI ID 355093)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bujanović, Ines
Sander, Aleksandra
hrvatski
Dobivanje kristaliničnog produkta sušenjem s raspršivanjem
U kemijskoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, ali i mnogim drugim industrijskim granama) sve se češće koristi sušenje s raspršivanjem za dobivanje finih praškastih produkata. Kvalitetan proizvod niskog sadržaja vlage i uske raspodjele veličina čestica, najznačajnije su prednosti sušenja s raspršivanjem. Obzirom da protoci zraka i otopine, temperatura te koncentracija utječu na svojstva nastalog produkta, vrlo je važno pažljivo odabrati radne uvjete. Istraživana je mogućnost dobivanja kristaliničnog produkta u sušioniku s raspršivanjem, sušenjem otopina različitih anorganskih(natrijev klorid, kalijev klorid i kalijev sulfat) i organskih soli (glicin i pentaeritritol), pri različitim temperaturama struje vrućeg zraka. Rezultati su pokazali da se promjenom temperature dobivaju prašci različitih udjela  -,  - i  - polimorfa glicina. Smanjenjem temperature raste udio  -glicina, koji stajanjem na sobnoj temperaturi u potpunosti prelazi u  -glicin. Analizirane su karakteristike natrijeva klorida, kalijeva klorida, kalijeva sulfata i pentaeritritola dobivenih u sušioniku s raspršivanjem pri različitim temperaturama. Dobiveni prašci uglavnom su kristalinični, s vrlo malim udjelom amorfnog.
amorfne tvari; kristalizacija; polimorfizam; sušenje s raspršivanjem
nije evidentirano
engleski
Crystalline powder production during spray drying
nije evidentirano
amorphous substances; crystallization; polymorphism; spray drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
20.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb