Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda (CROSBI ID 23724)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka
hrvatski
Primjena ultrafiltracije u proizvodnji fermentiranih mlijecnih proizvoda
U radu se navode bitne znacajke razvojnog programa proizvodnje fermentiranih mlijecnih proizvoda u kojem primjena ultrafiltracije (UF), a sve cešce u kombinaciji s mikrofiltracijom (MF) ima glavnu ulogu: povecanje nutritivne i zdravstvene vrijednosti proizvoda, produzenje trajnosti i postizanje proizvoda ujednacenog sastava i kakvoce. Iznose se prednosti primjene UF i MF za obradu mlijeka, osobito za obradu sirutke, te uloga dobivenih koncentrata proteina pri proizvodnji fermentiranih mlijeka te svjezih i mekanih sireva. Osnovna uloga UF je povecanje kolicine biološki najvrijednijih proteina sirutke koji također poticu rast uporabljenih kultura bakterija mlijecne kiseline u proizvodu. Postizu se i neke tehnološke prednosti, te znacajne uštede pri proizvodnji, osobito pri proizvodnji sira.
ultrafiltracija, mikrofiltracija, fermentirani mlijecni proizvodi
nije evidentirano
engleski
The application of ultrafiltration in the production of fermented milk products
nije evidentirano
ultrafiltration, microfiltration, fermented milk products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
45-56-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
1996.