crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 424652

Časopis

Autori: Hameršak, Marijana
Naslov: Usmenost za djecu u hrvatskoj etnologiji i folkloristici
( Orality for Children in Croatian Ethnology and Folkloristics )
Izvornik: Studia ethnologica Croatica (1330-3627) 21 (2009), 1; 233-254
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: djeca; djetinjstvo; dječji folklor; usmenost za djecu; povijest djetinjstva; hrvatska folkloristika i etnologija; bajka; predaja
( children; childhood; children's folklore; orality for children; history of childhood; Croatian folkloristic and ethnology; legend; fairy tale )
Sažetak:
Interes hrvatske etnologije i folkloristike za usmenost za djecu u ovom se radu institucionalno, epistemološki i svjetonazorski kontekstualizira na dvjema razinama - razini povijesti istraživanja djece, posebice, dječjeg folklora i razini povijesti istraživanja usmenosti, napose usmene književnosti. Nakon interpretacije uvjeta i implikacija teorijske vidljivosti i analitičke nevidljivosti usmenosti za djecu u radovima o djeci i dječjem folkloru s kraja 1970-ih i kasnije, iznosi se interpretacija uvjeta i implikacija tek neznatno vidljivijeg interesa za usmenost za djecu u području istraživanja usmene književnosti. (Ne)vidljivost usmenosti za djecu u radovima o dječjem folkloru tumači se s obzirom na hrvatsku recepciju kontekstualne folkloristike, odnosno, s obzirom na usmjerenost tih istraživanja na interpretaciju folklora kao komunikacije u malim grupama. Zamiranje sustavnih istraživanja dječjeg folklora u 1980-ima tumači se osim s obzirom na pojedinačna institucionalna i osobna nagnuća i s obzirom na vrednovanje djece kao gospodarstveno, politički i simbolički marginalnih subjekata. (Ne)zainteresiranost za usmenost za djecu u okrilju proučavanja usmenosti, odnosno, usmene književnosti kontekstualizira se pak u odnosu na spomenuti status djece, ali i u odnosu na sve donedavnu usmjerenost etnologije i folkloristike na povijesne razine i prošle kulturne prakse, a time i starije kazivače. U okrilju istraživanja usmene književnosti ipak uočene "vidljivosti" usmenosti za djecu polazište su zaključnog dijela rada u kojem se propituju mogućnosti, odnosno, zadanosti i mogući smjerovi interpretacije etnoloških i folklorističkih tekstova kao izvora za raspravu o usmenosti za djecu u tradicijskim sredinama na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
Projekt / tema: 189-1890666-0664
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Etnologija i antropologija
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/45121
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Usmenost za djecu u hrvatskoj etnologiji i folkloristici
Upisao u CROSBI: marham@ief.hr (marham@ief.hr), 13. Kol. 2009. u 22:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4